Чистецова дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Muschampia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Чистецова дебелоглавка
Carcharodus lavatherae.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Muschampia
Вид: Чистецова дебелоглавка
Биномен назив
Muschampia lavatherae
(Esper, 1783)
Синоними

Carcharodus lavatherae Esper, 1783

Чистецова дебелоглавка (Muschampia lavatherae) е пеперуга од видот на дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее во Европа, од Рајна до Северна Африка, и од Франција до Мала Азија.

Распонот на крилјата кај пеперугата е од 28 до 34 мм. Овој вид на пеперуги има една генерација годишно и возрасните единки летаат од мај до јули, во зависност од локацијата.[1] Ларвите се хранат со Stachys recta и Sideritis scordioides во Јужна Европа. Пеперугата има карактеристичен изглед со мозаик на неправилни форми во светлокафеава, темнокафеава или црна боја.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Marbled Skipper at Butterfly Conservation Armenia
  2. Zhang, Jing; Brockmann, Ernst; Cong, Qian; Shen, Jinhui; и др. (2020). „A genomic perspective on the taxonomy of the subtribe Carcharodina (Lepidoptera: Hesperiidae: Carcharodini)“. Zootaxa. 4748 (1): zootaxa.4748.1.10. doi:10.11646/zootaxa.4748.1.10. PMC 8018707 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32230093.
Andoorndikkopje (carcharodus lavatherae).jpg

Надворешни врски[уреди | уреди извор]