Прејди на содржината

Четири големи пронајдоци на Древна Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Четири големи пронајдоци на Древна Кина

Пет главни чекори во производство на хартија, нацртани од Цај Лун во 105 година н.е.
Традиционално 四大發明
Упростено 四大发明
Буквално: Четири големи пронајдоци

Четирите големи пронајдоци (поедноставен кинески: 四大发明; традиционален кинески: 四大發明) се пронајдоци од древна Кина кои се слават во кинеската култура за нивното историско значење и како симболи на напредната наука и технологија на древна Кина.[1] Тие се компас,[2] барут,[3] правење хартија,[4] и печатење.[5]

Овие четири пронајдоци имале длабоко влијание врз развојот на цивилизацијата низ целиот свет. Сепак, некои современи кинески научници се изјасниле дека други кинески пронајдоци биле можеби пософистицирани и имале поголемо влијание врз кинеската цивилизација, Четирите големи пронајдоци служат само за да ја истакнат технолошката интеракција помеѓу истокот и западот.[6]

Компас[уреди | уреди извор]

Дијаграм на морнарскиот компас на династијата Минг

Компас од магнетит се користел во Кина за време на династијата Хан помеѓу 2 век п.н.е. и 1 век од н.е., каде што бил наречен "југо-водач" (sīnán 司南).[7] Најраната референца за магнетен уред користен за навигација е во книгата од династијата Сонг која датира од 1040-1044 година, каде што има опис на железна „риба што покажува на југ“ која лебди во сад со вода, насочувајќи се на југ. Уредот се препорачувал како средство за ориентација „во непознатоста на ноќта“.[8] Првиот суспендиран компас со магнетна игла бил запишан од Шен Куо во неговата книга од 1088 година.

[9] Според Џозеф Нидам, Кинезите во династијата Сонг и следната династија Јуен користеле сув компас.[10]

Сувиот компас што се користел во Кина бил компас со сува суспензија, дрвена рамка направена во форма на желка обесена наопаку од табла, со магнетитот запечатен со восок, а ако се вртел, иглата на опашката секогаш покажувала во северниот кардинален правец.[10] Иако европската компас-картичка во кутија и сува игла од 14 век била усвоена во Кина откако ја употребиле јапонските пирати во 16 век (кои пак дознале за тоа од Европејците), кинескиот дизајн на суспендираниот сув компас опстојувал во употреба и во 18 век.[11]

Барут[уреди | уреди извор]

Пиштол од династијата Јуан, околу 1300-тите години (деценија).

Барутот бил измислен во 9 век од кинески алхемичари во потрага по еликсир на бесмртност.[12] Кога трактатот на династијата Сонг, Вујинг Зонгјао (武 经 总 要) бил напишан од Зенг Гонглианг и Јанг Веид во 1044 година, различните кинески формули за барут содржеле нивоа на нитрат во опсег од 27% до 50%.[13] До крајот на 12-от век, кинеските формули на барут имале ниво на нитрат способно да пробие низ метални контејнери од леано железо, во форма на најраните шупливи граната бомби исполнети со барут.[14]

Во 1280 година, случајно се запалила продавницата за бомби од големиот арсенал на барут кај Вејанг, која произвела толку голема експлозија што тим од инспектори на местото една недела подоцна заклучил дека 100 стражари биле убиени веднаш, со дрвени греди и столбови разнесени високо кон небото и слетале на растојание од над 3,2 км оддалечено од експлозијата.[15]

Во времето на Ханзо Ју и неговиот Хуолонгјинг (кој детално ги опишал воените примени на барут) во средината на 14 век, експлозивниот потенцијал на барутот бил усовршен, бидејќи нивото на нитрат во формулите на барут се искачило на опсег од 12% до 91%,[13] со најмалку 6 различни формули во употреба за кои се сметало дека имаат максимален експлозивен потенцијал за барут. Во тоа време, Кинезите измислиле како да создадат експлозивно ѓуле со пакување на своите шупливи лушпи со овој барут збогатен со нитрат.[16] Ископано наоѓалиште на рани мини од династијата Минг покажало дека зрнест барут бил присутен во Кина до 1370 година. Постојат докази кои сугерираат дека зрнест прав од барут можеби се користел во Источна Азија уште од XIII век.[17]

Производство на хартија[уреди | уреди извор]

Хартија за виткање од коноп, Кина, околу 100 п.н.е.

Производството на хартија традиционално било забележано во Кина околу 105 година н.е., кога Каи Лун, официјален приврзаник на Царскиот двор за време на династијата Хан (202 п.н.е. - 220 г.н.е.), создал лист хартија со користење на црница и други растителни влакна заедно со ситни мрежи, стари партали и отпад од коноп.[18] Сепак, неодамнешно археолошко откритие најдено во Гансу е хартија со кинески знаци на неа која датира од 8 п.н.е.[19]

Додека хартијата користена за завиткување и полнење се користела во Кина уште од 2 век п.н.е.,[20] хартијата што се користела како медиум за пишување станала широко распространета до 3 век.[21] До 6 век во Кина, листови хартија почнале да се користат и за тоалетна хартија.[22] За време на династијата Танг (618–907) хартијата се виткала и се шиела во квадратни кесички за да се зачува вкусот на чајот. Династијата Сонг (960–1279) што следела била првата влада што издала хартиена валута.

Печатење[уреди | уреди извор]

Кинескиот изум на печатење со дрвени блокови, во одреден момент пред првата книга која датира од 868 година (Дијамантската сутра), ја произвела првата култура на печатење во светот. Според А. Хајат Мејор, кустос во Метрополитен музејот на уметност, „Кинезите беа тие што навистина ги измислија средствата за комуникација што требаше да доминираат до нашата ера“.[23] Печатењето со дрвени блокови им одговарало повеќе на кинеските знаци отколку подвижниот тип, што исто така го измислиле Кинезите, но кој не го заменил печатењето со дрвени блокови. Западните печатници, иако биле воведени во 16 век, не биле широко користени во Кина сè до 19 век. Кина, заедно со Кореја, била една од последните земји што ги усвоила.[24]

Сложена предница на Дијамантската сутра од династијата Танг во Кина, 868 година (Британски музеј)

Печатењето со дрвени блокови за текстил, од друга страна, претходело на печатењето на текст со векови во сите култури, а за прв пат се појавило во Кина околу 220 година.[25] Тоа стигнало во Европа од 14 век или порано, преку исламскиот свет, и околу 1400 година се користело на хартија за стари мајсторски печатења и карти за играње.[26][27]

Печатењето во Северна Кина било напредното во 11 век, како што било запишано од научникот и државник Шен Куо (1031–1095) од династијата Сонг дека обичниот занаетчија Би Шенг (990-1051) измислил печатење од керамички подвижен тип.[28] Потоа, имало такви како што е Ванг Жен (активен 1290-1333) кој измислил поставка од дрвен тип, што подоцна влијаело на развивање на печатење од метален подвижен тип во Кореја (1972-1377). Печатењето од подвижен тип било долг процес ако требало да се состават илјадници поединечни карактери за печатење на само една или неколку книги, но ако се користел за печатење илјадници книги, процесот бил ефикасен и доволно брз за да биде успешен и високо применуван. Имало многу градови во Кина каде печатењето од подвижен тип, во дрвена и метална форма, било усвоено од претпријатијата на богати локални семејства или големи приватни индустрии. Судот на династијата Кинг спонзорирал огромни проекти за печатење користејќи печатење од дрвен подвижен тип во текот на 18 век. Иако е заменет со западни техники на печатење, печатењето од дрвен подвижен тип останал во употреба во изолирани заедници во Кина.[29]

Анализа[уреди | уреди извор]

Иако кинеската култура е преполна со списоци на значајни дела или достигнувања (на пр. Четири големи убавици, Четири големи класични романи, Четири книги и пет класици итн.), концептот на Четирите големи пронајдоци потекнува од Западот и е адаптиран од европската интелектуална и реторичка рутина на Трите големи (или, поточно, Најголеми) пронајдоци. Овој вообичаен простор брзо се раширил низ цела Европа во 16 век и бил присвоен само во модерно време од синолозите и кинеските научници. Потеклото на трите големи пронајдоци - печатарска машина, огнено оружје и поморски компас - првично се припишувало на Европа, поточно на Германија во случајот на печатарската машина и огненото оружје. Овие пронајдоци биле значка на чест за современите Европејци, кои покажале дека нема нешто што ги изедначува нив со древните Грци и Римјани. Откако извештаите на португалските морнари и шпанските мисионери започнале да кружат назад во Европа, почнувајќи од 1530-тите, се појавила идејата дека овие пронајдоци постоеле со векови во Кина. До 1620 година, кога Френсис Бејкон во својата „Инстаурацио магна“ напишал дека „печатењето, барутот и поморскиот компас ... го сменија лицето и состојбата на светот: прво, во книжевните работи; второ, во војување; трето, во навигација,“ ова е едвај оригинална идеја за повеќето учени Европејци.[30]

Во 19 век, Карл Маркс ја коментирал важноста на барутот, компасот и печатењето, „Барутот, компасот и печатарската машина беа трите големи пронајдоци што го започнаа буржоаското општество. Барутот ја разнесе витешката класа, компасот го откри светскиот пазар и ги воспостави колониите, а машината за печатење беше инструмент на протестантизмот и обновување на науката воопшто; најмоќниот лост за создавање на интелектуални предуслови.“[31]

Западните писатели и научници од 19 век па наваму овие изуми обично ги припишувале на Кина. Мисионерот и синолог Џозеф Едкинс (1823–1905), споредувајќи ја Кина со Јапонија, забележал дека заради сите доблести на Јапонија, тоа не ги прави пронајдоците толку значајни како правењето хартија, печатењето, компасот и барутот.[32] Белешките на Едкинс за овие пронајдоци биле споменати во анализа во списанието Атинаум во 1859 година, споредувајќи ја современата наука и технологија во Кина и Јапонија.[33] Други примери вклучуваат, во Џонсоновата нова универзална циклопедија: Научна и популарна ризница на корисно знаење во 1880 година,[34] Шатокуан во 1887 година[35] и од синологот Бертолд Лауфер во 1915 година.[36] Никое од овие, сепак, не се однесувале на четири пронајдоци ниту ги нарекле „големи“.

Во 20 век, оваа листа била популаризирана и проширена од познатиот британски биохемичар, историчар и синолог Џозеф Нидам, кој подоцниот дел од животот го посветил на проучување на науката и цивилизацијата на древна Кина.[11]

Неодамна, научниците ја довеле во прашање важноста што се дава на пронаоѓањето на хартијата, печатењето, барутот и компасот. Особено кинеските научници се прашувале дали се дава премногу акцент на овие пронајдоци, во однос на другите значајни кинески пронајдоци. Тие истакнале дека другите пронајдоци во Кина можеби биле пософистицирани и имале поголемо влијание во Кина.[6]

Во поглавјето „Дали четирите најголеми пронајдоци се најважните?“ од неговата книга Древни кинески пронајдоци, кинескиот историчар Денг Јинке напишал:[37]

Четирите пронајдоци не мора да значи дека ги сумираат достигнувањата на науката и технологијата во античка Кина. Четирите пронајдоци беа сметани за најважните кинески достигнувања во науката и технологијата, едноставно затоа што тие имаа истакната позиција во размените меѓу Истокот и Западот и дејствувале како моќна динамика во развојот на капитализмот во Европа. Всушност, античките Кинези постигнаа многу повеќе од четирите најголеми пронајдоци: во земјоделството, металургијата на железо и бакар, експлоатација на јаглен и нафта, машини, медицина, астрономија, математика, порцелан, свила и производство на вино. Бројните пронајдоци и откритија во голема мера ги унапредија производствените сили и социјалниот живот на Кина. Многу од нив се барем исто толку важни како и четирите пронајдоци, а некои се дури и поважни од тие четири.

Културно влијание[уреди | уреди извор]

Кутии за танцување што претставуваат блокови за печатење од подвижен тип на церемонијата на отворање на Летните олимписки игри 2008

Во 2005 година, Поштата на Хонгконг создала специјално издание за поштенски марки во кое биле претставени Четирите големи пронајдоци.[38] Серијата на поштенски марки била издадена на 18 август 2005 година за време на церемонија на која била отпечатена зголемена марка за првиот ден од издавањето. Алан Чианг (директор на поштата) и проф. Чу Чинг-ву (претседател на Универзитетот за наука и технологија во Хонгконг) го обележале издавањето на специјалните марки лично печатејќи ја марката на првиот ден.[39]

Четирите големи пронајдоци биле прикажани како една од главните теми на церемонијата на отворање на Летните олимписки игри во Пекинг 2008.[40] Производството на хартија било претставено со танц и цртеж со мастило на огромно парче хартија, печатење од сет на танцувачки блокови за печатење, била прикажана реплика на древен компас и барут од обемните огномети прикажани за време на церемонијата. Истражувањето спроведено од Центарот за истражување на социјални факти и јавно мислење во Пекинг покажало дека жителите на Пекинг ја сметаат програмата на Четирите големи пронајдоци за најтрогателниот дел од церемонијата на отворање.[41]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. „The Four Great Inventions“. China.org.cn. Посетено на 2007-11-11.
 2. „Four Great Inventions of Ancient China -- Compass“. ChinaCulture.org. Архивирано од изворникот на 2007-04-09. Посетено на 2007-11-11.
 3. „Four Great Inventions of Ancient China -- Gunpowder“. ChinaCulture.org. Архивирано од изворникот на 2007-08-28. Посетено на 2007-11-11.
 4. „Four Great Inventions of Ancient China -- Paper“. ChinaCulture.org. Архивирано од изворникот на 2007-10-18. Посетено на 2007-11-11.
 5. „Four Great Inventions of Ancient China -- Printing“. ChinaCulture.org. Архивирано од изворникот на 2007-08-25. Посетено на 2007-11-11.
 6. 6,0 6,1 „Do We Need to Redefine the Top Four Inventions?“. Beijing Review (35). 2008-08-26. Посетено на 2008-11-04.
 7. Merrill, Ronald T.; McElhinny, Michael W. (1983). The Earth's magnetic field: Its history, origin and planetary perspective (2 printing. изд.). San Francisco: Academic press. стр. 1. ISBN 0-12-491242-7.
 8. Shu-hua, Li (July 1954). „Origine de la Boussole 11. Aimant et Bousso“. Isis. Oxford: Oxford Student Publications. 45: 175–196. doi:10.1086/348315.
 9. Kreutz, Barbara M. (July 1973). „Mediterranean Contributions to the Medieval Mariner's Compass“. Technology and Culture. 14 (3): 373. doi:10.2307/3102323. JSTOR 3102323. (note 21)
 10. 10,0 10,1 Needham, IV 1, p. 255
 11. 11,0 11,1 Needham, IV 1, p. 290
 12. Buchanan (2006), p. 42
 13. 13,0 13,1 Needham, V 7, pp. 345
 14. Needham, V 7, pp. 347
 15. Needham, V 7, pp. 209-210
 16. Needham, V 7, pp. 264.
 17. Andrade (2016), p. 110
 18. „Papermaking“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 2007-11-11.
 19. „World Archaeological Congress eNewsletter“. 2006-08-11. Архивирано од изворникот на 2007-11-06. Посетено на 2007-11-11. Наводот journal бара |journal= (help)
 20. Needham, V 1, p. 122
 21. Needham, V 1
 22. Needham, V 1, p. 123
 23. A Hyatt Mayor (1971). Prints and People. Nos 1-4. Princeton: Metropolitan Museum of Art. ISBN 0-691-00326-2.
 24. McGovern, Melvin (1967). „Early Western Presses in Korea“. Korea Journal: 21–23.
 25. Shelagh Vainker in Anne Farrer (ed) (1990). Caves of the Thousand Buddhas. British Museum publications. стр. 112. ISBN 0-7141-1447-2.CS1-одржување: излишен текст: список на автори (link)
 26. A Hyatt Mayor (1971). Prints and People Nos 5-18. Princeton: Metropolitan Museum of Art. ISBN 0-691-00326-2.
 27. Arthur M. Hind (1963) [1935]. An Introduction to a History of Woodcut. Houghton Mifflin. стр. 64–127. ISBN 0-486-20952-0.
 28. Needham, V 1, p. 201.
 29. Olympics bring unexpected luck to China's sole village using age-old movable-type printing, People's Daily
 30. Boruchoff, 2012.
 31. Marx, Karl. „Division of Labour and Mechanical Workshop. Tool and Machinery“. Economic Manuscripts of 1861-63.
 32. Edkins, Joseph (1859). The religious condition of the Chinese: With observations on the prospects of christian conversion amongst that people. Routledge-Warnes and Routledge. стр. 2. Архивирано од изворникот на 2015-09-23. Посетено на 2020-11-05.
 33. Maurice, Frederick Denison, Charles Wentworth Dilke, Thomas Kibble Hervey, William Hepworth Dixon; и др. (1859). The Athenæum: a journal of literature, science, the fine arts, music, and the drama. J. Francis. стр. 839.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 34. Frederick Augustus Porter Barnard, Arnold Guyot (1880). Johnson's New universal cyclopædia: a scientific and popular treasury of useful knowledge ... Volume 1, Part 2 of Johnson's New Universal Cyclopædia: A Scientific and Popular Treasury of Useful Knowledge. A.J. Johnson & Co. стр. 924. Посетено на 2011-11-28.CS1-одржување: користи параметар authors (link)
 35. Theodore L. Flood, Frank Chapin Bray, Chautauqua Literary and Scientific Circle, Chautauqua Institution (1887). The Chautauquan: a weekly newsmagazine, Volume 8. 8. стр. 59. Посетено на 2011-11-28.CS1-одржување: користи параметар authors (link)
 36. "Some Fundamental Ideas of Chinese Culture, Clark University (Worcester, Mass.) (1915). The Journal of international relations, Volume 5. стр. 171. Посетено на 2011-11-28.
 37. Four Great Inventions - Deng (2005), pp. 14.
 38. "Four Great Inventions of Ancient China" stamp issue“. Hongkong Post. 2008-11-20. Архивирано од изворникот на 27 July 2005.
 39. "Four Great Inventions of Ancient China" Special Stamps Issuing Ceremony Архивирано на 20 ноември 2008 г., Hongkong Post
 40. Beijing Olympics opening features four inventions of ancient China, China Daily
 41. "Four great inventions" at Olympic opening warmly-welcomed, People's Daily

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Andrade, Tonio, уред. (2016). The Gunpowder Age: China, Military Innovation, and the Rise of the West in World History. Princeton: Princeton University Press.
 • Boruchoff, David A. (2012), „The Three Greatest Inventions of Modern Times: An Idea and Its Public“, Во Hock, Klaus, Gesa; Mackenthun (уред.), Entangled Knowledge: Scientific Discourses and Cultural Difference, Münster: Waxmann, стр. 133–163, ISBN 978-3-8309-2729-7
 • Buchanan, Brenda J., уред. (2006). Gunpowder, Explosives and the State: A Technological History. Aldershot: Ashgate. ISBN 0-7546-5259-9.
 • Deng Yinke (2005). Ancient Chinese Inventions. Преведено од Wang Pingxing. Beijing: China Intercontinental Press. ISBN 7-5085-0837-8.
 • Li Shu-hua (1954). „Origine de la Boussole 11. Aimant et Boussole“. Isis magazine. том 45 no. 2: July. Oxford. стр. 175–196.
 • Needham, Joseph (1962). Physics and Physical Technology, Part 1, Physics. Science and Civilisation in China. Volume 4. Cambridge, England: Cambridge University Press.
 • Needham, Joseph, уред. (1985). Chemistry and Chemical Technology, Part 1, Tsien Hsuen-Hsuin, Paper and Printing. Science and Civilisation in China. Volume 5. Cambridge: Cambridge University Press.
 • Needham, Joseph, уред. (1994). Chemistry and Chemical Technology, Part 7, Robin D.S. Yates, Krzysztof Gawlikowski, Edward McEwen, Wang Ling (collaborators) Military Technology; the Gunpowder Epic. Science and Civilisation in China. Volume 5. Cambridge: Cambridge University Press.