Четинест ноќник

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Myotis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Natterer's bat
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Myotis
Вид: Natterer's bat
Научен назив
Myotis nattereri
(Kuhl, 1817)
Natterer's bat
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Myotis
Species:
M. nattereri
Binomial name
Myotis nattereri

(Kuhl, 1817)

Четинест ноќник ( Myotis nattereri ) бил европски веспертилјониден лилјак со бледи крилја . На долната страна имал кафеаво крзно со тенденција кон сиво-бело. Се наоѓал низ поголемиот дел од континентот на Европа, делови од Блискиот Исток и Северна Африка. Се хранел со инсекти и други безрбетници кои ги фаќал на крило или ги гонел на земја.

Во лето се наоѓал во листопадни и иглолисни дрвја, згради или кутии со лилјаци блиску до неговите живеалишта за хранење. Во зима хибернирал во пештери, тунели, рудници или визби, обично се криел во пукнатините. Овој лилјак првпат бил опишан во 1817 година од Хајнрих Кул, кој го нарекол во чест на австрискиот натуралист Јохан Натерер .[2][3][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Лилјакот четинест ноќник бил вид со средна големина и растел до должината на главата и телото од 1.75 to 2 инчи ([convert: unknown unit]) со подлактица (лактот до зглоб) должина од 1.75 инчи ([convert: unknown unit]) . Тежел помеѓу 5 and 9.5 grams (0.18 and 0.34 oz) . . Крзното на видот било густо на грбната (горната) површина на главата и телото со сиво-кафеава боја, додека вентралната (под) површина со белузлаво-сива.[5] Ушите и мембраните на крилата биле димно сиви. Лилјакот четинест ноќник можел да се разликува од другите слични видови по тоа што слободниот раб на интерфеморалната мембрана помеѓу задните екстремитети бил збрчкан и реси со вкочанети, заоблени влакна, а калкарот, поттик од 'рскавица што ја поддржувал мембраната, бил обликуван како „С“.[6]

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Комплексот на видови лилјаци четинест ноќник имал западна палеарктичка дистрибуција и се движел во поголемиот дел од Европа, делови од Блискиот Исток и делови од северна Африка. Достигнувал од јужна Шведска, Финска и западна Русија на север до Ирска, Обединетото Кралство, Шпанија и Португалија на запад. Достигнувал на исток до Украина, западна и југозападна Мала Азија, Левант, Кавказскиот регион, планините Копет Даг во Туркменистан, Иран и северен Казахстан. Јужната граница била Мароко и Алжир, на југ до планините Атлас . Записите од Северна Африка биле малку на број, а населението таму веројатно е мало. Неговиот историски опсег ја вклучувал Норвешка, во која сега е веројатно истребен вид.

Се среќавал од нивото на морето до надморска височина од околу 2,000 метарs (6,600 ст) .[1] Шумите, парковите и отворените села со расфрлани шуми биле живеалишта за овој вид. Исто така дупките во дрвјата, зградите и кутиите за гнезда . Во зима хибернирал во пештери, мински вратила, тунели и визби, криејќи се во пукнатини и пукнатини обично во близина на влезот на пештерата.[6] Во голема мера бил резидентен вид и летните живеалишта и местата за зимска хибернација биле обично на 120 kiloметарs (390,000 ст) еден од друг.[1]

Дистрибуција на групата видови M. nattereri според IUCN,[1] Benda et al. (2006),[7] Puechmaille et al. (2012),[8] Салицини и сор. (2013),[9] Чораман и сор. (2019).[10] Локалитетите на типот се означени со ѕвезди за секој опишан таксон.

Однесување[уреди | уреди извор]

Лилјакот Четинест ноќник бил ноќен и инсектојад . Излегувал во самрак за да лови инсекти и користењето ехолокација му помагало да најде плен и да се ориентира ноќе. Како и многу други видови лилјаци, тој емитирал звуци со превисока честота за повеќето луѓе да ги детектираат, а потоа го толкувал ехото создадено со цел да се изгради „звучна слика“ од околината. Честотите што ги користи овој вид лилјаци за ехолокација биле помеѓу 23 и 115 kHz и имале најмногу енергија на 53 kHz. Поединечните сигнали имале просечно времетраење од 3,8 ms.[11][12] Широкиот пропусен опсег на сигналите за пребарување модулирани со честота му овозможувал да открие плен на само неколку сантиметри од вегетацијата и не користел вид, мирис или звуци што ги емитувал неговиот плен за таа цел. Лилјакот се хранел со крилото и најмногу фаќал инсекти во лет, но можел да се храни и со предмети како што се пајаци и гасеници кои висат блиску до зеленилото на свилени нишки.[13]

За време на студијата за исхраната на лилјакот, испитувањето на изметот покажал дека тој можел да собира и предмети од плен од земјата. Утврдено било дека исхраната главно се состоела од големи диптери (муви), но најчесто се јаделе и трихоптера (кадисмушка), хименоптера (пчели, оси, мравки и муви) и арахнида (пајаци и жетвари). Остатоците од други предмети од плен што повремено се наоѓале во изметот вклучувале Лепидоптера (молци), Колеоптера (бубачки), Хемиптера (бубачки), Дермаптера (уши) и Чилопода (стоногалки).[14] Овој лилјак можел да ја користи својата интерфеморална мембрана за да фати плен, а влакната со реси можеле да имаат сетилна функција.[15] Се покажало дека можел да слета на земја за да ги собере и гони безрбетниците кои се активни ноќе и продолжувал да емитува сигнали за пребарување со цел прецизно да ги лоцира.[15]

Размножувањето се одвивало на пролет и многу од видот лилјаци можеле да се соберат во расадник. По оплодувањето, женката вообичаено раѓала едно потомство по гестациски период од педесет до шеесет дена, но понекогаш оплодувала близнаци. Одвикнувањето се случувало шест или седум недели подоцна, а малолетникот станувал сексуално зрел следната година.[6]

Статус[уреди | уреди извор]

Лилјакот Четинест ноќник бил наведен во својата Црвена листа на загрозени видови како најмала загриженост од страна на IUCN затоа што: ,, Видот имал многу широка дистрибуција и бил изобилен во многу делови од неговата пространос". Трендот на населението се чини дека бил стабилен и не се идентификувале значајни закани. Сепак, IUCN забележува дека во некои делови од нејзиниот опсег шумите биле под закана и дека практиките за управување со земјиштето се менувале. Можело да се уништат местата за пукање во дрвја и згради, а во Африка се оштетени живеалиштата на пештерите. Лилјакот се користи во традиционалната медицина во Северна Африка.[1]

Лилјаците Четинест ноќник биле заштитени според Европската директива за живеалишта, Бонската конвенција (Евробатс) и Бернската конвенција .[1] Во Обединетото Кралство нивната реткост значела дека шумите што го содржат видот можеле да се сметаат за известување како места од посебен научен интерес или посебни области на конзервација и можеле да привлечат грант според шемата за заштита на животната средина на природна Англија .[16]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Лисавирус Бокело Лилјак

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Gazaryan, S.; Kruskop, S.V.; Godlevska, L. (2020). Myotis nattereri. Црвен список на загрозени видови. 2020: e.T85733032A22052584. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T85733032A22052584.en. Посетено на 19 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 19 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. "Natterer’s Bat" Архивирано на 9 јануари 2015 г., Natural History Society of Northumbria, retrieved 2014.04.14.
 3. "Natterer", The Eponym Dictionary of Mammals, By Bo Beolens, Michael Watkins, Michael Grayson, 2009, Johns Hopkins University Press
 4. "Natterer's Bat", What's Who?: A Dictionary of Things Named After People and the People They Are Named After, By Roger Jones, 2008, Matador, ISBN 1848760477.
 5. Myotis nattereri - Science for Nature Foundation
 6. 6,0 6,1 6,2 Konig, Claus (1973). Mammals. Collins & Co. стр. 46–47. ISBN 978-0-00-212080-7.
 7. Petr Benda; Michal Andreas; Dieter Kock; Radek K. Lučan; Pavel Munclinger; Petra Nová; Ján Obuch; Katarzyna Ochman; Antonín Reiter; Marcel Uhrin; Dita Weinfurtova (2006), „Bats (Mammalia: Chiroptera) of the Eastern Mediterranean. Part 4. Bat fauna of Syria: distribution, systematics, ecology“, Acta Societatis Zoologicae Bohemoslovenicae, 70: 1–329Википодатоци Q61883614
 8. Sébastien J. Puechmaille; Benjamin Allegrini; Emma S.M. Boston; Marie-Jo Dubourg-Savage; Allowen Evin; Alexandre Knochel; Yann Le Bris; Vincent Lecoq; Michèle Lemaire; Delphine Rist; Emma C. Teeling (мај 2012), „Genetic analyses reveal further cryptic lineages within the <i>Myotis nattereri</i> species complex“, Mammalian Biology, 77 (3): 224–228, doi:10.1016/J.MAMBIO.2011.11.004Википодатоци Q59645142
 9. Irene Salicini; Carlos Ibáñez; Javier Juste (декември 2012), „Deep differentiation between and within Mediterranean glacial refugia in a flying mammal, the <i>Myotis nattereri</i> bat complex“, Journal of Biogeography, 40 (6): 1182–1193, doi:10.1111/JBI.12062Википодатоци Q61789557
 10. Emrah Çoraman; Christian Dietz; Elisabeth Hempel; Astghik Ghazaryan; Eran Levin; Primož Presetnik; Maja Zagmajster; Frieder Mayer (2019), „Reticulate evolutionary history of a Western Palaearctic bat complex explained by multiple mtDNA introgressions in secondary contacts“, Journal of Biogeography, 46 (2): 343–354, doi:10.1111/JBI.13509Википодатоци Q61808257
 11. Parsons, S. and Jones, G. (2000) 'Acoustic identification of twelve species of echolocating bat by discriminant function analysis and artificial neural networks.'
 12. Obrist, M.K., Boesch, R. and Flückiger, P.F. (2004) 'Variability in echolocation call design of 26 Swiss bat species: Consequences, limits and options for automated field identification with a synergic pattern recognition approach.'
 13. Siemers, B. M.; Schnitzler, H. -U. (2000). „Natterer's bat (Myotis nattereri Kuhl, 1818) hawks for prey close to vegetation using echolocation signals of very broad bandwidth“. Behavioral Ecology and Sociobiology. 47 (6): 400–412. doi:10.1007/s002650050683.
 14. Shiel, C. B.; McAney, C. M.; Fairley, J. S. (1991). „Analysis of the diet of Natterer's bat Myotis nattereri and the common long-eared bat Plecotus auritus in the West of Ireland“. Journal of Zoology. 223 (2): 299–305. doi:10.1111/j.1469-7998.1991.tb04766.x.
 15. 15,0 15,1 Swift, S.; Racey, P. (2002). „Gleaning as a foraging strategy in Natterer's bat Myotis nattereri“. Behavioral Ecology and Sociobiology. 52 (5): 408–416. doi:10.1007/s00265-002-0531-x.
 16. „Environmental Stewardship“. Natural England. Посетено на 2013-10-27.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]