Прејди на содржината

Четврта македонско-римска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Четврта Македонско-римска Војна
Дел од Македонско-римските војни
Датум 150 п.н.е. - 148 п.н.е.
Место Македонија
Исход Победа на Римската Република
Територијални
промени
Македонија била ставена под римска контрола
Завојувани страни
Римска Република Македонија
Команданти и водачи
Цецилиус Метелус Андриск

Четвртата македонско-римска војна се одржала во периодот од 150 п.н.е. до 148 п.н.е. Тоа било војна помеѓу Македонија и Римската Република. Причина за војната бил обидот на Андриск да го заземе македонскиот престол, сметајќи се себеси како син на Персеј, последниот македонски крал. Андриск бил поразен во Битката кај Пидна во 148 п.н.е. После две години Македонија станала римска покраина.