Четворицата апостоли

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Albrecht Dürer 026.jpg
Четворицата апостоли
(лева табла)
Албрехт Дирер, 1526
масло на липино дрво, 215 × 76 cm
Минхен, [[Стара ликовна галерија]]
Albrecht Dürer 027.jpg
Четворицата апостоли
(десна табла)
Албрехт Дирер, 1526
Масло на липино дрво, 215 × 76 cm
Минхен, [[Стара ликовна галерија]]

„Четворицата апостоли“ — слика од германскиот ренеаснсен мајстор Албрехт Дирер. Завршена е во 1526 год.

Кога Дирер се преселил во Нирнберг, таму насликал голем број на славни слики, меѓу кои и неколку автопортрети. Ја подарил сликата „Четворицата апостоли“ на градскиот совет. Св. Јован и Св. Петар се на левата табла, додека ликовите на десната се Св. Марко и Св. Павле. Јован и Павле држат библии, додека Марко и Петар ја читаат насловната страница на Јовановото евангелие.