Прејди на содржината

Чекрек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чекрек

Чекрек или макара — механички уред што се користи за сменување на насоката на силата или за подигање или повлекување на голем товар со користење на мала сила.[1]

Се состои од едно или повеќе тркала кои можат да се вртат околу своите оски. Омотот на тркалото може да биде рамен, назабен или вдлабен и преку него се провлекува јаже, ремен, ланец и сл.[2][3] Овој уред се користи од далечно време, особено во морнарицата. Во зависност од намената, постојат различни изработки на чекрек (со променлив број и распоред на тркала), и можат да бидат направи од различни материјали (дрво, метал, пластика и др).

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Paul, Burton (1979). Kinematics and dynamics of planar machinery (illustrated. изд.). Prentice-Hall. ISBN 978-0-13-516062-6.
  • Uicker, John; Pennock, Gordon; Shigley, Joseph (2010). Theory of Machines and Mechanisms (4. изд.). Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-537123-9.
  • Usher, Abbott Payson (1988). A History of Mechanical Inventions. USA: Courier Dover Publications. стр. 98. ISBN 978-0-486-25593-4.
  1. Usher, Abbott Payson (1988). A History of Mechanical Inventions. USA: Courier Dover Publications. стр. 98. ISBN 0-486-25593-X.
  2. Uicker, John; Pennock, Gordon; Shigley, Joseph (2010). Theory of Machines and Mechanisms (4. изд.). Oxford University Press, USA. ISBN 978-0-19-537123-9.
  3. Paul, Burton (1979). Kinematics and dynamics of planar machinery (illustrated. изд.). Prentice-Hall. ISBN 978-0-13-516062-6.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]