Чани (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Од вселената, октомври 1994

Езерото Чани (руски: озеро Чаны) е едно од најголемите езера во Русија. Тоа е плитко, хипосалинско езеро (Солено езеро) кое има флуктуиран водостој, што може да се менува од сезона во сезона и од година во година. Различни екосистеми кои го опкружуваат езерото вклучуваат мешавина од мочуришта, солени мочуришта. Имаме екосистем богат со мешавина од шуми и тоа голема застапеност на брезата и јасиката како дрвна маса. Езерото Чани е од огромна важност за птиците преселници од Сибир како еден вид на попатна станица или како трајно живеалиште. Езерото е наведено како место од меѓународно значење.

Длабочината на езерото се движи од 1-2 метри, но на некои места може да достигне и до 8 метри длабочина.

Езерото зафаќа територија на вкупно пет територии од Новосибирската област и тоа: Здвински, Барабински, Чановски, Купински и Хистоозирни.

Острови[уреди | уреди извор]

На езерото има околу 70 острови: Амелкина Грива, Шулдиков, Лежан, Медвежи, Колпачок, Чинјаиха, Чериомухови, Ускоредки, Чериомушкин, Кобили, Перекопни, Бекарев, Калинова, Шипјагин, Кругли, Колотов, Камишов итн.

Клима[уреди | уреди извор]

Силни бури се чести на Чани, за време на силен ветер, се појавуваат високи бранови на површината на езерото.

Легендата на чудовиштето[уреди | уреди извор]

Според легенда, во езерото живее џиновско суштество, кое голта говеда и луѓе.