Чагама

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сет за чајна церемонија на таке-даису.

Чагама (茶 釜, "чај котел") е јапонски израз што значи метален сад или котел што се користи во јапонската чајна церемонија. Кама се направени од леано железо, и се користи за загревање на водата што се користи за правење чај.

Опис [1] [2][уреди | уреди извор]

Во чајната соба, камата се загрева над преносен мангал (炉 炉 - фуро) или во потонато огниште (ро) вградено во подот на чајната просторија, во зависност од сезоната.

Камите се често кружни или цилиндрични, а на секоја страна имаат куки, за вметнување метални рачки наречени кан. Тие се користат за извршување на Кама и/или да се висат над ро. Инаку кога се користи мангал, може да се користи статив за поддршка на котелот над изворот на топлина (Sen, 1979, стр. 22) Постојат и комплети за мангали во кои камата е дизајнирана да се користи без статив. Кама (釜) е јапонски израз што значи метален сад или котел. Специфичен израз за кама што се користи во јапонската церемонија на чај е чагама (茶 釜, "чај котел"). Кама се направени од леано железо или бакар и се користат за загревање на водата што се користи за правење чај.

Ро (потонато огниште) се користи за време на есен и зима кога е ладно. Во подот „Татами“ во просторијата за чај, се создава дупка за да се стави камата, над огнот. Оваа дупка е опкружена со рамка слична на кутија наречена робучи (炉 縁, рам рамка). Кама во таква дупка ќе се загрее побрзо и ќе остане топол подолго време. Покрај тоа, таа обезбедува слика на топлина за време на постудените сезони. Во случај на ро, користениот темјан се нарекува Нерико (練 香), кои се мали замесени топчиња од мешавина на зачини и билки, наместо темјан од Кубоку ((香木) направен од ароматично дрво, користен во пролет и лето.

Фуро (преносен мангал) се користи во текот на пролетта и летото. Тие имаат најразлични форми и најраните се изработени од бронза, но подоцна се зачестиле железо и глина. Незастаклениот глинен фуро обложен со црн лак бил најпосакуван за формална употреба. Се става на лакирана табла за да се спречи оштетување на топлината. Железото се поставува на поплочена табла. Претходно се поставува кревет од пепел, наречен хаи (灰), и се пали суми поставен одозгора. На работ на фуро, огнен прозорец или отсечен отвор го обезбедува потребниот нацрт за одржување на правилното горење на суми (јаглен). Тогаш камата се поставува директно на бронзениот или железен мангал, но се користи тривет за мангал од глина. Камите за фуро се малку помали од оние што се користат за ро (Сен, 1979, стр.22).

Ритуалот на подготвување е малку поинаков кога се користи ро или фуро, но основата е иста.

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://japanese-tea-ceremony.net/
  2. Sen, Soshitsu. The Japanese Way of Tea, New York/Tokyo: Weatherhill, 1979