Црпка (кинеско соѕвездие)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на Јужна Црпка
Карта на Доу Сју

Дворецот Црпка (斗宿, пинјин: Dǒu Xiù) - една од дваесет и осумте дворци на кинеските соѕвездија. Тоа е една од северните дворци на Црната Желка. Во таоизмот, таа е позната како „Шесте ѕвезди на Јужната Црпка“ (南斗六星, Nándǒu liù xīng), за разлика од Големата Црпка северно од овој дворец.

Астеризми[уреди | уреди извор]

Македонско име Кинеско име Европско соѕвездие Број на ѕвезди Претставувајќи
Мечка Стрелец 6 Во облик на Голема Мечка, се однесува и на храмот на небото или на базалтот во облик на змија
Воспоставување Стрелец 6 Сонцето, Месечината и ѕвездата се поврзани со градот, се однесува и на знамето
Пазарен службеник 天弁 Орел / Штит 9 Службени лица на пазарот
Речна желка Телескоп / Јужна Круна 11 Речните желки
Небесен петел 天雞 Стрелец 2 Пиле на небото, божјото пиле
Небесна клучалка 天籥 Змијоносец / Стрелец 8 Бравите се отвораат и затвораат со еклиптиката
Кучешка територија 狗國 Стрелец 4 Територијата на кучето; или царството на митското куче-воин Панху
Небесна пролет 天淵 Стрелец 3 Езерце на небото
Куче Стрелец 2 Куче чувар на портата
Земјоделец 農丈人 Стрелец 1 Управител за одгледување палми

Ѕвезди[уреди | уреди извор]