Црн Аполон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Parnassius|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црн Аполон
Parnassius mnemosyne3.JPG
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Parnassius
Вид: Црн Аполон
Биномен назив
Parnassius mnemosyne
(Linnaeus, 1758)

Црн Аполон (Parnassius mnemosyne) е пеперутка од семејството на Ластовичарки. Црниот Аполон ги населува мочурливите и шумските предели, предели кои имаат доста цветови и растенија. Не се наоѓа на предели со надморска височина од над 1500 м.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Неговата распространетост е од Пиринеите, преку Централниот масив, Балканот и Македонија, Алпите и Карпатите, сè до централна Азија. Таа ги населува сите европски земји, вклучително и Норвешка, каде што се појавува ретко и само на одредени места. Еден подвид живеел во Данска, но сега е изумрен. Голем број географски раси и индивидуални форми се разликуваат во овој широк регион.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Дел од подвидовите на Црниот Аполон се:

 • Parnassius mnemosyne adamellicus
 • Parnassius mnemosyne balcanica [Bryk & Eisner, 1930]
 • Parnassius mnemosyne bucharanus [Bryk, 1912]
 • Parnassius mnemosyne caucasia [Verity, [1911] ]
 • Parnassius mnemosyne craspedontis [Fruhstorfer, 1909]
 • Parnassius mnemosyne falsus [Pagenstecher, 1911]
 • Parnassius mnemosyne giganteus [Staudinger, 1886]
 • Parnassius mnemosyne leonhardiana [Fruhstorfer, 1917]
 • Parnassius mnemosyne nivalis [Grose-Smith, 1908]
 • Parnassius mnemosyne nubilosus [Christoph, 1873]
 • Parnassius mnemosyne ochraceus [Austaut, 1891]
 • Parnassius mnemosyne orientalis [Verity, 1911]
 • Parnassius mnemosyne parnassia [Bryk, 1932]
 • Parnassius mnemosyne problematicus [Bryk, 1912]
 • Parnassius mnemosyne talboti [Bryk, 1932]
 • Parnassius mnemosyne ucrainicus [Bryk & Eisner, 1932]
 • Parnassius mnemosyne ugrjumovi [Bryk, 1914]
 • Parnassius mnemosyne uralka [Bryk, 1921]
 • Parnassius mnemosyne valentinae [Sheljuzhko, 1943]
 • Parnassius mnemosyne weidingeri [Bryk & Eisner, 1932]

Галерија[уреди | уреди извор]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка е доста честа во Европа. Женката носи бели јајца. Гасеницата се храни само во топли сончеви денови, инаку се крие под листови и камења.[1] Во некои региони пепетутката има заштитен статус.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Hansen Lars Ove and Aarvik Leif, Trondheim. 2004 Clouded Apollo - Parnassius mnemosyne (Linnaeus, 1758), data sheet Archived 2007-05-29 at the Wayback Machine in Lepidoptera of Norway Archived 2007-07-29 at the Wayback Machine

Надворешни врски[уреди | уреди извор]