Црноорабна седефка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Brenthis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црноорабна седефка
Und.sp.2006-06-24.JPG
Горна страна
Долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Brenthis
Вид: Црноорабна седефка
Биномен назив
Brenthis ino
Rottemburg, 1775
Синоними
 • Papilio ino Rottemburg, 1775
 • Papilio dictynna [Schiffermüller, 1775]
 • Papilio parthenie Bergsträsser, 1780[1]

Црнорабна седефка (Brenthis ino) е пеперутка од видот на пеперутки седефки.

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • B. i. ino
 • B. i. achasis (Fruhstorfer, 1907)
 • B. i. acrita (Fruhstorfer, 1907)
 • B. i. adalberti (Fruhstorfer, 1916)
 • B. i. amurensis (Staudinger, 1887)
 • B. i. maxima (Staudinger, 1887)
 • B. i. paidicus (Fruhstorfer, 1907)
 • B. i. parvimarginalis Nakahara, 1926
 • B. i. schmitzi Wagener, 1983
 • B. i. siopelus (Fruhstorfer, 1907)
 • B. i. tigroides (Fruhstorfer, 1907)
 • B. i. trachalus (Fruhstorfer, 1916)[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Оваа пеперутка живее во скоро цела Европа (вклучително и Македонија), Сибир, потоплите краеви на Азија до Кина и Јапонија.[1][2] Пеперугата живее на надморска висина до 1500 метри.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата е од 34 до 42 мм. Женките се поголеми од мажјаците. Антените се закривени и се светлокафени исто како и телото. Горната страна на крилјата е портокалова исполнета се неправилни и разновидни црни линии и дамки. Рабовите на крилјата се црни. Долната страна на крилјата е порановидна, каде горната половина е портокалова со црни дамки, а долната е шарена со светли кремасти делови и портокалови мета, со изразени вени Пеперугата лета од јуни до август.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Brenthis Hübner, [1819]" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
 2. Fauna europaea

Надворешни врски[уреди | уреди извор]