Црна мушмула

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црната мушмула[1] е род на цветни растенија од семејството рози, Rosaceae, роден во Палеарктичкиот регион (умерена Азија, Европа, северна Африка), со силна концентрација на различноста во родот во планините на југозападна Кина и на Хималаите.[2] Тие се поврзани со глог (Crataegus), огнени трње (Pyracantha), photinias (Potinia) и ровези (Sorbus).

Во зависност од употребената дефиниција за видот, опишани се меѓу 70 и 300 различни видови на црна мушмула, со многу апомиктични микровидови третирани како видови од некои автори, но само како сорти од други.[2][3]

Поголемиот дел од видовите се грмушки од 0.5-5 м високи, кои варираат од ничкум растенија кои ја гушкаат земјата до подигнати грмушки; неколку, особено C. frigidus, се мали дрвја до 15 м висок и 75 см пречник на багажникот. Видовите ничкум се претежно алпски растенија кои растат на големи надморски височини (на пр C. integrifolius, кој расте на 3,000-4,000 на Хималаите), додека поголемите видови се јавуваат во грмушки и шумски празнини на пониски височини.

Опис[уреди | уреди извор]

Пукањата се диморфни, со долги пука ( 10-40 см долги) создавајќи структурен раст на гранките и кратки пука ( 0.5-5 см долго) носејќи ги цвеќињата; овој модел често развива „шевронен“ облик на разгранување. Листовите се наредени наизменично, 0.5-15 см долга, овална до ланцетна форма, цела; се јавуваат и зимзелени и листопадни видови.

Цветовите се произведуваат кон крајот на пролетта до почетокот на летото, сами или во коримби до 100 заедно. Цветот е или целосно отворен или има пет ливчиња полуотворени 5-10 мм пречник. Тие може да бидат во која било нијанса од бела до кремаста бела до светло розова до темно розова до речиси црвена, 10-20 стомачни и до пет стилови. Овошјето е мало шипче 5-12 мм пречник, розова или светло црвена, портокалова, па дури и тегет или црна кога е зрела, која содржи едно до три (ретко до пет) семиња.[3][4] Овошјето на некои видови останува до следната година.

Вредност на дивиот свет[уреди | уреди извор]

Видови црни мушмули се користат како растенија за храна за ларви од некои видови Lepidoptera, вклучувајќи сив кама, шарен чадор, молец со кратки наметки, зимски молец и молец од глог. Цветовите привлекуваат пчели и пеперутки, а плодовите ги јадат птиците.

Иако релативно малку видови се домашни таму, во Велика британија и Ирска, се користат видовите црни мушмули, заедно со сродниот род Pyracantha, како вреден извор на нектар кога често пчелите имаат малку друга сточна храна во јунскиот јаз. Пчелите го обожаваат Котонестер . Црвените бобинки се исто така многу привлечни за црни птици и други дрозд.

Одгледување и употреба[уреди | уреди извор]

Црните мушмули се многу популарни градинарски грмушки, одгледувани поради нивната привлечна навика и украсни плодови. Некои сорти се од познато потекло, како што е многу популарниот <i id="mwXA">Cotoneaster</i> × <i id="mwXQ">watereri</i> Exell (Waterer's cotoneaster; C. frigidus × C. salicifolius), додека други се со мешано или непознато наследство.[4]

Црните мушмули се исто така популарни во одгледувањето на бонсаи дрвја, благодарение на нивната цврстина, способноста за плод и цвет и нивната мала големина на листовите.[5]

Следниве видови и сорти ја добија наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво:

Инвазивност[уреди | уреди извор]

Многу видови избегале од одгледување и станале инвазивни плевели каде што климатските услови се погодни за нив, како што се многуте кинески видови натурализирани во северозападна Европа. C. glaucophyllus стана инвазивен плевел во Австралија и Калифорнија.[17] C. simonsii е наведен во Националната спогодба за растителни растенија на Нов Зеланд, спречувајќи ја неговата продажба и дистрибуција поради нејзината инвазивност.

Номенклатура и класификација[уреди | уреди извор]

Името на родот Cotoneaster потекнува од cotoneum, латинско име за дуњата, и суфиксот -aster, „сличен“. Името е правилно машко, иако во некои постари дела погрешно беше третирано како женско, што резултираше со различни завршетоци на имињата за многу од видовите (на пр. Cotoneaster integerrima наместо Cotoneaster integerrimus).[3]

Родот често се дели на два или повеќе делови, иако ситуацијата е комплицирана со хибридизација:[3]

 • Cotoneaster (син. секта. Orthopetalum). Цвеќиња сами или до 6 заедно; ливчиња насочени напред, често со розова нијанса. Претежно помали грмушки.
 • Cotoneaster секта. Chaenopetalum . Цвеќиња повеќе од 20 заедно во коримби; ливчиња кои се отвораат рамно, кремасто бели. Најчесто поголеми грмушки.

Избрани видови[уреди | уреди извор]

Извори:[2][4][19][20][21][22]

== Наводи

 1. Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
 2. 2,0 2,1 2,2 Flora of China: Cotoneaster (includes most of the world's Cotoneaster species)
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Bean, W. J. (1976). Trees and Shrubs Hardy in the British Isles 8th edition. John Murray ISBN 0-7195-1790-7. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „bean“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. 4,0 4,1 4,2 Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „rhs“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 5. „Best Bonsai Tree Types For Beginners“. Bonsaiable. Посетено на 18 April 2022.
 6. Cotoneaster atropurpureus 'Variegatus'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 7. "Cotoneaster conspicuus" 'Decorus'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 8. "Cotoneaster" 'Cornubia'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 9. Cotoneaster lacteus. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 10. "Cotoneaster procumbens" 'Queen of Carpets'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 11. Cotoneaster 'Rothschildianus'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 12. "Cotoneaster salicifolius" 'Gnom'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 13. Cotoneaster salicifolius 'Pink Champagne'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 14. Cotoneaster sternianus. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 15. "Cotoneaster" × suecicus 'Coral Beauty'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 16. Cotoneaster × suecicus 'Juliette'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
 17. Cal-IPC: Invasive Plants of California's Wildlands.
 18. Applequist, W.L. (2012). „Report of the Nomenclature Committee for Vascular Plants: 64“. Taxon. 61 (5): 1108–1117. doi:10.1002/tax.615019.
 19. Flora of NW Europe: Cotoneaster species list Архивирано на 11 јуни 2009 г.
 20. Flora of Nepal: Cotoneaster
 21. Flora Europaea: Cotoneaster
 22. Den virtuella floran: Cotoneaster (in Swedish)

==

Надворешни врски[уреди | уреди извор]