Црна гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црна гулапка (Rússula albonígra)
Црна гулапка (Rússula albonígra)

 Црна гулапка (латински: Rússula albonígra) - вид печурки вклучени во родот гулапки (Rússula) семејство Гулапки (Russulaceae).

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката достигнува пречник од 5-15 см, прво конвексна, потоа депресивна и во форма на инка, со белузлава површина, поцрнува кога ќе се притисне, со возраста, особено во центарот, затемнувајќи сè до валкано сивкасто.

Жабрите се обично релативно ретки и густи, малку се спуштаат кон педикулот, белузлави, со потемна маргина, поцрнуваат кога се оштетени или на допир.

Стеблото е цилиндрично или обратно конусно, многу силно, полно, бело, со стареењето се покрива со неправилни црни точки.

Пулпата е цврста, бела, прво станува кафеава во воздухот, потоа се поцрнува, повремено поцрнува само по неколку часа или воопшто не ја менува бојата. Мирисот е суптилен, овошен, вкусот е на нане.

Спорите во прав се бели. Спори 6,5—9 × 5,5—7 мм, широки елиптични, брадавичести, со фина мрежа.

Јадлива е, сепак, има прилично слаб вкус.

Црна гулапка (Rússula albonígra)
Црна гулапка (Rússula albonígra)

Екологија[уреди | уреди извор]

Видот е широко распространет во Евроазија и Северна Америка, се наоѓа и во иглолисни и листопадни шуми, формирајќи микориза со бреза и бор.

Слични видови[уреди | уреди извор]

  • Russula anthracina Romagn
    Russula anthracina Romagn

Russula anthracina Romagn. Исто така веднаш станува црна кога е оштетена, но се разликува со потемна боја на шапката и дршката.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Синоними[уреди | уреди извор]

  • Agaricus alboniger Krombh., 1845 basionym
  • Russula adusta var. albonigra (Krombh.) Massee, 1893
  • Russula nigricans var. albonigra (Krombh.) Cooke & Quél., 1878

Литература[уреди | уреди извор]

  • Romagnesi, H. Les Russules d'Europe et d'Afrique du Nord. — Paris: Bordas, 1967. — 998 p. — ISBN 0-934454-87-6.
  • Гапиенко О. С., Шапорова Я. А. Флора Беларуси. — Минск: Беларуская навука, 2012. — Т. 1. — С. 138. — 199 с. — ISBN 978-985-08-1482-1.