Црква Спас на романскиот народ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Спас на романскиот народ
Catedrala Mântuirii Neamului Românesc
Податотека:Catedrala-mare-3-D-S.jpg
Основни податоци
Место Букурешт, Романија
Координати
Припадност Христијанство
Архитектонски опис
Архитектонски тип црква

Спас на романскиот народ (романски: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc) е катедрала која треба да биде изградена во Букурешт, Романија. Нејзин архитект ќе биде Јоан Аугустин. Идеја за изградба на оваа црква произлегла уште за време по првата светска војна, кога биле направени и првите скици и проекти на црквата. Но за време на комунизмот, немало начин овој објект да биде изграден. По 1989 година повторно произлегла идејата за изградба на оваа црква. Но проектот бил одбиен од поголемата маса во Романија вклучувајќи ги и црковните лица кои тврделе дека оваа инвестиција би чинела многу скапо, и дека било потребно да се обрне повеќе внимание за реконструкција на останатите цркви кои за време на комунизмот биле напуштени.

Конечно во 2006 година било земено решение за изградба на оваа катедрала. Нејзината конструкција ќе чини над 8 милиони €.