Прејди на содржината

Црква Света Троица (Храстовље)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Троица
Карта
ЗемјаСловенија
ВероисповедРимокатоличка црква
Историја
Основач(и)12. или 15. век
Посветена наСвето Тројство
Управа
ПарохијаПредлока
ЕпархијаКопер
МитрополијаЉубљана

Црква Света Троица (словенечки: cerkev sv. Trojice) — историска црква во Храстовље, село во југозападна Словенија . Постојат две хипотези за неговото потекло. Според првата, станува збор за романска црква од 12 век. Според втората, таа е пример за истарската варијанта на рано-венецијанска ренесансна архитектура од 15 век.

Црквата стои зад ѕидот што месното население го изградило за да се заштити од турските напади во 16 век. Ваквите одбранбени архитектури се наоѓаат на целата територија населена од Словенците и се нарекуваат табор.

Историја[уреди | уреди извор]

Црквата и ѕидот се изградени на гола карпа и поради оваа причина немаат длабоки темели. Црквата е изградена претежно од камен, како што е типично за целиот крајбрежен регион. Камењата никогаш не биле целосно покриени со надворешен слој на гипс, и затоа е можно да се види како е изградена црквата. Може да се види дека врвот на црковниот пајак бил обновен некое време, иако не е познато зошто. Црквата е покриена со плочки изработени од дебели плочи. Овие се карактеристични за постарите покриви во средоземниот регион.

Црквата има само 2 прозорци (третиот прозорец бил заѕидан во минатото) како резултат на локалните временски услови. Во лето, просторијата со мал прозорец била заштитена од сонцето, додека во зима беше заштитена од бора. Заради малиот број прозорци, внатрешноста на црквата е сепак многу темна. Во 1896 година, во северниот ѕид била отворена дупка за да се создаде нов прозорец, но за жал, некои од фреските во црквата биле уништени во исто време.

И покрај недостатокот на прозорци, црквата сепак била порано осветлена од денес. Ова е резултат на додавање на моќниот надворешен ѕид, кој на црквата ѝ одзема голем дел од светлината.

Поради својата висина, црквата е класифицирана како повеќеслојна црква. Црквата во Храстовље се разликува од сите други аџиски цркви по тоа што нејзината камбанарија се наоѓа на западната страна и по тоа што сите други аџиски цркви имаат мали дрвени кули.

Црквата е долга 11,7 метри и широка 6,05 метри и со тоа е една од најмалите цркви во областа. Не е ни толку голема колку просечната селска црква. Некои тврдат дека црквата е пример за историска ренесансна архитектура од втората половина на 15 век.

Изгледот на северозападниот влез во црквата, како што е познато денес, датира од околу 1776 година. Оригиналниот влез веројатно бил покрај камбанаријата.

Внатрешноста[уреди | уреди извор]

Внатрешноста на црквата во Храстовље
Внатрешноста
Танц на смрта

Црквата е насликана со готски фрески од Јоханес де Каства, кој го заврши своето дело на 13 јули 1490 година. Некои од нив вклучуваат букви од глаголицата.[1] Најпознат од овие фрески е Танцот на смртта.[2] Тие биле откриени во 1949 година под дебели слоеви на гипс од академскиот вајар Јоже Похлен.

Надворешниот ѕид[уреди | уреди извор]

Црквата е веројатно изградена со ѕид, но ја зајакнал Леандер Зарот. Тој е 8 метри дебел и е изработена од варовник. Би било тешко да се утврди точно кога бил изграден ѕидот, но се проценува дека тој бил изграден некое време околу крајот на 15 век, затоа дефинитивно подоцна од самата црква. Ѕидот ја затвора целата зграда и само камбанаријата со својот крст ѕирка над горниот дел. Прво е изграден како одбранбена мерка против Турците и е во форма на неправилен правоаголник.

Во аглите има две кули во форма на бастион. Едниот е на југоисток, другиот се наоѓа на спротивната страна (северозапад) и го штити влезот од страната на селото. Два слоја за стрелци можат да се препознаат во кулите; ѕидовите некогаш мора да биле повисоки, бидејќи на нив било можно да се постават три слоја стрелци. Имало и балкон над влезните порти, од кои било можно да се брани црквата со фрлање камења или истурање врела вода врз напаѓачите.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. Norm Longley, The Rough Guide to Slovenia (2004), p. 189.
  2. Tomislav Vignjević, "Ples smrti: prispevki k ikonografiji mrtvaškega plesa v Bermu in v Hrastovljah". Koper: Založba Annales, 2005. With summaries in Italian and English: "La danza della morte: contributi all'iconografia della danza della morte di Vermo e Cristoglie"; "The Dance of Death: contributions to the iconography of the dance of death in Beram and Hrastovlje". ISBN 978-961-6033-91-6 . Reviewed by Barbara Španjol-Pandelo in Ikon, 1 (2008), pp. 295-298.