Црква Света Елизабета (Марбург)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква Света Елизабета

Црквата Свети Елизабета во Марбург, Германија, е изградена по Орденот на тевтонските витези во чест на Светица Елизабета од Унгарија. Нејзиниот гроб ја направил црквата важно одредиште за поклонение за време на доцниот среден век.