Црвен шумски дукер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cephalophus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црвен шумски дукер
Rotducker.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cephalophus
Вид: Црвен шумски дукер
Биномен назив
Cephalophus natalensis
Е. Смит, 1834

Црвен дукер („Cephalophus natalensis“) е мала антилопа која се наоѓа во централниот дел на јужна Африка. Црвената шумска дујкер - антилопа представува еден од 18. видови на дукер - антилопа. Таа е мала антилопа со свиткан грб во облик на лак, чиишто задни нозе се подолги од предните. Овој вид од црвенопортокалова до темнокафеава боја и долги груби влакна на вратот, а опашката и е црвена при коренот, а при врвот црна и бела

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Cephalophus natalensis. Црвен список на загрозени видови на МСЗП. Верзија 2008. Меѓународен сојуз за заштита на природата. конс. 29 March 2009.  (англиски) Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.