Црвен грав

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црвениот грав може да се однесува на неколку растенија и тоа:

  • Аџуки грав ( Vigna angularis ), најчесто се користи во јапонската, корејската и кинеската кујна, особено како паста од црвен грав
  • Црвен грав (бубрег), црвена сорта Phaseolus vulgaris, вообичаено се користи во индиската и северноамериканската кујна, како што е чили кон карне .
  • Vigna umbellata, вид на мешункасти плодови чии семиња се црвени
  • Dysoxylum rufum, дрво од дождовните шуми од семејството Махагони
  • Dysoxylum mollissimum subsp. мол, дрво од дождовни шуми

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • <i id="mwHQ">Red Beans</i> (албум), албум на Џими МекГриф од 1976 година
  • Pinto bean –