Црвена мрежа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кутија делница во Лондон во 1969 година.
Сообраќаен знак во Чиле кој ги опоменува возачите да не се блокира кутија делница.

Црвена мрежа претставува контролна мерка во патниот сообраќај која има за цел да спречи застој и метеж во раскрсниците. Делницата обично е означена со прекрстена мрежа на дијагонално насликани линии (или само на две линии кои се преминуваат едни со други во кутијата), и возилата не можат да влезат во зоната, сè додека нивниот излез од раскрсницата е чист (или, ако свртуваат, да чекаат празнина во сообраќајот што доаѓа).

Кутиите делници биле воведени во Велика Британија во текот на 1967 година, по успешно судење во Лондон.[1] И во Ирска и во Велика Британија (каде што автомобилите возат од левата страна), возачите можат да влезат во кутијата и да чекаат кога тие сакаат да свртат десно и се запрени од правење на тоа само кога има сообраќај што доаѓа или од страна на други возила кои чекаат да свртат десно.[2]

Слични вакви кутии може да се означени и на други места на патот кои мора да се обезбедат од ред на чекање во сообраќајот.

Во многу американски држави, многу закони кои имаат намера да се намали метежот во раскрсниците, железничките премини и пешачките премини биле донесени и со нив се забранува возачите да влегуваат во раскрсниците и спомнатите премини сè додека не се сигурни дека нивното возило може тоа јасно да го расчисти.[3][4] Нема посебни ознаки кои се користат за да се означи ова правило, но некои влади поставуваат знаци на предупредување за да се зголеми свеста за законот во проблематични раскрсници.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Motor Cycle, 23 March 1967, p.378 More Box Junctions . Accessed and added 2014-06-10
  2. „The Highway Code - Road junctions (170-183)“. конс. 2009-08-27. 
  3. California Vehicle Code Section 22526.
  4. Ohio Revised Code Section 4511.712.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]