Цијевна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Settlement Patterns Cem Gorge.jpg

Цијевна ( албански: Cem Selcit) е река која тече низ Албанија и Црна Гора.

Цијевна извира на северната страна на Проклетије, западно од Тројанската планина (2183). Возводно тече низ Албанија. Навлегува во Црна Гора јужно од планината (1144) и тој дел од потокот е долг 33 км. Вкупната должина на реката е 56 км, а нејзиното сливно подрачје опфаќа 360.

Тече низ длабока клисура, која постепено се спушта и проширува. Долга до 25 километри, ја сече кањонска долина длабока до 1.000 метри (15 километри на црногорска територија и 10 километри во Албанија).

Се влива во Морача, како лева притока, на околу 500 метри југозападно од селото Махале, на надморска височина од 15. Таа е многу брза река, дури и во рамнината Зета, во која навлегува низводно од селото Диноса, нејзиниот просечен пад е 3,67 ‰.

Годишното флуктуација на нивото на водата е во просек 150 см, поради непропорционалното количество на врнежи во одредени месеци и топењето на снегот на крајот на пролетта.

Ѓорѓе Страшимировиќ во Златоуст ја споменува: ... на пат кон сточниот брод во Чевно ...[1], што докажува дека во XV век. век постоел речен премин со тоа име. н|мини|347x347пкс| Поглед од висина во 2021 година

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мала енциклопедија Просвета (3 изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Јастребов, Иван (2020). Подаци за историју српске цркве и народа. Службени гласник, Београд. ISBN 978-86-519-2522-4.CS1-одржување: ref=harv (link)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јастребов 2020.