Церјанска пештера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Водопад на влезот во Церјанската пештера
Водопад на влезот на Церјанска пештера

Церјанската пештера се наоѓа во југоисточна Србија, на 15 километри од Ниш, во близина на селото Церје.[1] Таа се наоѓа на територија на нишката градска општина Пантелеј.

За пештерата[уреди | уреди извор]

Церјанската пештера се наоѓа во склоп на излетничкото место Каменички вис. Влезот на пештерата се наоѓа на надморска височина од 515 m, на местото каде Провалиската река потонува во подземјето. Пештерата е хидролошки активна. Според геолозите, оваа пештера настанала пред повеќе од 2 милиони години.[2] Првото име на пештерата било Провалија. Главниот ходник на пештерата е долг 3360 м.[3]

Имиња на пештерата[уреди | уреди извор]

  • Церјанска пештера - официјално име на пештерата.
  • Провалија - локално име, според името на рекичката која тоне во пештерата.
  • Церјанка - име кое го дале првите истражувачи од Спелеолошкиот одсек на Планинарскиот сојуз на Белград (СОБ).

Пештерски накит[уреди | уреди извор]

Пештерата е украсена со пештерски накит како што се: сталактити, сталагмити, хеликтити, брановидни завеси, пештерски корали и кристални цветови. Од посебно значење се хелактитите или пештерските рози. Хелактитите се посебен вид на пештерски накит, кој спротивно на физичките закони и земјината гравитација се формираат и распространуваат во сите правци поради делувањето на воздушните струи.[4]

Заштита на пештерата[уреди | уреди извор]

Пештерата е под заштита од 1955 година. Заводот за заштита на спомениците на природата во 1998 година ја прогласил Церјанската пештера за природно богатство од прва категорија.[5] Јавното претприатие Дирекција за изградба на градот Ниш е задолжено за управување со пештерата, како и за заштита и развој на пештерата.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Академски спелеолошко-алпинистички клуб. "Церјанска пећина". конс. 30. 1. 2015. 
  2. Туристичка организација Ниш. "Церјанска пећина". конс. 30. 1. 2015. 
  3. NišCafe. "Излетишта у Нишу". конс. 30. 1. 2015. 
  4. РТС. "Добродошли у Церјанку". конс. 30. 1. 2015. 
  5. Сафари клуб. "Церјанска пећина". конс. 30. 1. 2015. 
  6. Дирекција за изградњу града Ниша. "Церјанска пећина". конс. 30. 1. 2015. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]