Цереброспинална течност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верзија 8.25 од учебникот OpenStax анатомија и физиологија објавена на 18 мај 2016 година
Цереброспинален систем.

Цереброспиналната течност (ЦСТ) е бистра, безбојна телесна течност присутна во черепниот и ‘рбетниот мозок. Се создава во хороидниот плексус. Во мозокот има околу 125mL на ЦСТ во секој момент, а дневно се создаваат околу 500 mL.

Примерок на ЦСТ се добива со лумбарна пункција. Иако била забележана од Хипократ, ЦСТ била откриена во 18 век од Емануел Сведенборг, а подоцна во 1914 година Харви Кушинг покажал дека ЦСТ се секретира од хороидниот плексус.