Средноевропско време

Од Википедија — слободната енциклопедија

Средноевропско време (англиски: Central European Time, CET) — назив за часовниот појас која е 1 час понапред од координираното универзално време. Го користат највеќетто европски и некои северноафрикански земји.

Ова време обично има средноевропско време од UTC+1. За време на летно сметање на времето, наместо ова време се користи средноевропското летно време (СЕЛВ или CEST), со поместеност од UTC+2. Моменталната времеска поместеност е UTC+2.

Употреба[уреди | уреди извор]

Средноевропското време во Европа[уреди | уреди извор]

Следниве земји и територии користат средноевропско време само зиме, помеѓу 1:00 UTC на последниот ден недела од октомври 1:00 UTC на последниот ден недела од март:

Пред Втората светска војна, Литванија користела средноевропско време (MET) во периодот од 19201940 г. За време на војната Германја го имплементирала ова време во сите окупирани територии. Во Франција, Белгија, Холандија и Луксембург средноевропското време било задржано. По војната, Монако, Шпанија, Андора и Гибралтар го прифатиле средноевропското врме.

Ирска и Обединетото Кралство експериментално го прифатиле средноевропското време во периодот од 19681971; меѓутоа овој експеримент се покажал непопуларен и краткотраен, главно заради зголемениот број на сообраќајни несреќи (деца настрадани одејќи на училиште) во мрачните зимски часови. Португалија го користела средноевропското време во периодот од 19661976, и повторно во периодот од 19921996.

Средноевропското време во Африка[уреди | уреди извор]

Алжир и Тунис користат средноевропското време во текот на целата година.

За други земји кои исто така користат UTC+1, видете Западноафриканско време.

Поврзано[уреди | уреди извор]