Прејди на содржината

Центар за студии за бегалци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Центарот за студии за бегалци (ЦСБ) — основан во 1982 година, како дел од Катедрата за меѓународен развој на Универзитетот во Оксфорд (Куќата на кралицата Елизабета),[1] со цел да се промовира разбирањето на причините и последиците од присилната миграција и да се подобри животот на некои од најмаргинализираните луѓе во светот. Неговата филозофија е да „ комбинира академско истражување од светска класа со посветеност кон подобрување на животите и ситуациите на некои од најзагрозените луѓе во светот“.[2]

Преглед[уреди | уреди извор]

ЦСБ се смета за еден од водечките светски центри за мултидисциплинарни истражувања и настава за причините и последиците од присилната миграција.  Во 2002 година, на центарот му била доделена Награда за годишнина на кралицата за високо и понатамошно образование како признание за неговите пионерски истражувачки и иновативни програми за образование, обука и теренски активности.[3] Влијанието на Центарот се потпира на широка мрежа на односи со други универзитети, истражувачки институции, влади, меѓународни организации, невладини организации и бизниси.

Седиштето на центарот е во Оксфорд.

Истражување[уреди | уреди извор]

ЦСБ спроведува независно, мултидисциплинарно истражување за причините, последиците и одговорите на присилната миграција, со акцент на разбирање на искуствата од присилната миграција од гледна точка на засегнатите народи. Неговиот академски кадар има експертиза во различни дисциплини, вклучувајќи право, меѓународни односи, антропологија, политика, историја, економија и географија.

Програмата за истражување е организирана околу три широки области. Првата се фокусира на политичките, економските и социјалните контексти кои се значајни во разбирањето на присилната миграција. Втората област вклучува првенствено антрополошко, психосоцијално и социолошко истражување за животната реалност и искуство и управување со раселувањето. Третата област на истражување вклучува правно и политичко истражување за развојот и спроведувањето на законите и политиките кои се однесуваат на принудните мигранти.

Студија и учење[уреди | уреди извор]

Курсот за магистерски студии за бегалци и присилна миграција што го нуди центарот ја става присилната миграција во историски, глобален и човечки контекст, поттикнувајќи информирано размислување за меѓународните и националните одговори и на внатрешното и на меѓународното раселување. Двонеделната меѓународна летна школа за присилна миграција е наменета за практичари, креатори на политики и академици вклучени во помош и создавање политики за бегалците и внатрешно раселените лица. Кратките курсеви на центарот им даваат можност на учесниците да добијат дополнителна професионална обука и да развијат експертиза во одредени области поврзани со бегалците. Стипендиите за посета се достапни за високи практичари и креатори на политики, студенти на постдипломски студии, пост-докторски научници и професионални академици кои сакаат да преземат специфична програма за самонасочени студии во академска средина.

Достапност[уреди | уреди извор]

Forced Migration Review (ФМР) хуманитарната заедница го смета за најчитаното списание во светот за меѓународни прашања за бегалци, бездржавјанство и раселување. Списанието се објавува на англиски, арапски, шпански и француски, и се дистрибуира без надомест до глобалната читателска публика од над 12.000 организации и поединци. Поголемиот дел од неговите читатели се од југ.

Forced Migration Online (ФМО) е мрежен портал кој обезбедува широк спектар на ресурси кои се занимаваат со ситуацијата на принудните мигранти ширум светот. ФМО бил формиран за да понуди бесплатен пристап до сеопфатни информации во непристрасно опкружување и да промовира зголемена свест за проблемите со човечкото раселување на меѓународната заедница на корисници. Нејзиниот опсег на ресурси вклучува дигитална библиотека од над 200.000 страници, пристап до задни изданија на списанија, тематски и истражувачки водичи специфични за земјата, директориум на клучни организации и проширен мултимедијален дел.

Покрај научните книги и написите од персоналот објавени надворешно, РСЦ објавува серијал „Истражување во кратки црти“, серии на работни документи и ги спонзорира Журналот за студии за бегалци, Оксфордскиот монитор за принудна миграција [4][5][6] и серијата книги „ Студии за принудна миграција“.[7]

Библиотеката и центарот за документација на РСЦ чува голем број на објавени и необјавени материјали и истражувачки архиви кои се однесуваат на причините, искуствата, последиците и импликациите на присилното раселување. Неговата сегашна каталогизирана збирка опфаќа над 39.000 библиографски записи. Во август 2009 година, колекцијата била интегрирана во библиотеката за општествени науки во Бодлејан.

РСЦ организира настани како одговор на новите истражувачки агенди, како и на потребите на политиките на меѓународните НВО, меѓувладините и владините агенции. Неделните семинари и годишните предавања на центарот се отворени за јавноста.

Центарот има програма за институционални врски со јужните агенции и академски центри вклучени во проучувањето на присилната миграција; работи во партнерство со академици, креатори на политики и практичари од Југот и Северот кои се занимаваат со присилната миграција за да ги зајакне истражувачките и наставните капацитети и да ја подобри практиката на политиките и проектите.

Центарот бил првобитниот дом на Меѓународната асоцијација за проучување на присилната миграција.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Department of International Development, University of Oxford, UK.
  2. Refugee Studies Centre, University of Oxford, UK.
  3. Refugee Studies Centre, University of Oxford, UK.
  4. „New issue of Oxford Monitor of Forced Migration now online — Refugee Studies Centre“.
  5. „Clubs and societies — Refugee Studies Centre“.
  6. „Clubs and societies — Refugee Studies Centre“.
  7. „Publications — Refugee Studies Centre“.
  8. „Mission of the IASFM“. IASFM. Посетено на 28 January 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]