Центар за посетители на НП Тара на Митровац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Info centar NP Tara, Mitrovac 008.jpg

Центар за посетители на НП Тара на Митровац е објект отворен во2006 година, како прв објект од овој вид во Србија.

На простор од 220 m² сместени се инфо-пулт со сувенирница, природничка и етно поставка, сала за презентации (шумско кино) со 40 места. Центарот е наменет за прием на организирани групи и поединечни посетители и нивно запознавање со паркот. Во рамки на шумското кино спроведени се образовни активности со најмладите. Во објектот се наоѓа канцеларија на Службата за надзор.

Центрот годишно го посетуваат од 13—15 илјади посетители.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лексикон националних паркова Србије - ТАРА. Београд: ЈП Службени гласник; ЈП Национални парк Тара;ГИ "Јован Цвијић"-САНУ. 2015. стр. 343. ISBN 978-86-519-1899-8. |access-date= бара |url= (help)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]