Цена на емитирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Цена по која хартиите од вредност се продаваат при емисијата. Ова може да биде по номиналната вредност, со дисконт или со премија. Повремено емисијата на хартиите од вредност може да се продаде делумно што подразбира дека цената за истите се плаќа во рати. За нови обврзници тоа е бруто цената (пред исплатата на накнадите и провизиите) како процент од износот на главнината.