Цел за одржлив развој 6

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на ЦОР 6

Цел за одржлив развој 6 (скратено ЦОР 6) — шеста од Целите за одржлив развој на Обединетите нации донесени во 2015 година којашто има за цел обезбедување „чиста вода и санитарни услови“. Официјалниот текст гласи: „да се обезбеди пристап до и одржливо управување со вода и санитарни услови за сите“.[1][2] Целта има 8 потцели коишто треба да бидат постигнати до 2030 година, а напредокот кон нивното постигнување се мери со помош на 11 показатели.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Цели за одржлив развој Архивирано на 18 јануари 2021 г.“. Регионален центар за животна средина.
  2. „Goal 6: Clean water and sanitation“. UNDP. Посетено на 28 септември 2015.
  3. United Nations (2017) Resolution adopted by the General Assembly on 6 July 2017, Work of the Statistical Commission pertaining to the 2030 Agenda for Sustainable Development (A/RES/71/313)