Цел за одржлив развој 16

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на ЦОР 16

Цел за одржлив развој 16 (скратено ЦОР 16) — шеснаесетта од Целите за одржлив развој на Обединетите нации донесени во 2015 година којашто има за цел постигнување „мир и правда“. Официјалниот текст гласи „промоција на мирољубиви и инклузивни општества за одржлив развој, пристап до правда за сите и изградба на ефикасни, одговорни и инклузивни институции на сите нивоа“.[1][2] Целта има 12 потцели коишто треба да бидат постигнати до 2030 година, а напредокот кон нивното постигнување се мери со помош на 23 показатели.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Цели за одржлив развој Архивирано на 18 јануари 2021 г.“. Регионален центар за животна средина.
  2. Sustainable Development Goal 16. United Nations.