Цел за одржлив развој 1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого на ЦОР 1

Цел за одржлив развој 1 (скратено ЦОР 1) — прва од Целите за одржлив развој на Обединетите нации донесени во 2015 година којашто има за цел да „нема сиромаштија“. Официјалниот текст гласи: „да си стави крај на сиромаштијата во сите нејзини форми насекаде“.[1][2] Преку заложувањето „никој да не заостане“, земјите се обврзуваат да им овозможат забрзан напредок на оние коишто заостануваат за водечките.[3]:54

ЦОР 1 има за цел да го искорени секој облик на екстремна сиромаштија. Овие облици ги вклучуваат најосновните човечки потреби како што се храна, чиста вода за пиење и санитација, но исто така и некои нови потреби предизвикани од глобалното затоплување и судирите. ЦОР 1 не се однесува само на мажите, жените и децата, туку и на основните човечки ресурси, услуги и заедници погодени од судири и природни непогоди.[4] И покрај тековниот напредок, околу 10% од светското население живее во сиромаштија и се бори да ги задоволи основните потреби, како што се здравство, образование и пристап до вода и санитација.[5]

Екстремната сиромаштија и натаму преовладува во нискодоходните земји, особено во оние погодени со судири и политички немири, како што се земјите во Потсахарска Африка, Латинска Америка и Карибите.[6], and other conflict-prone regions. Without significant shift in policies, extreme poverty will double in digits by 2030.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Цели за одржлив развој Архивирано на 18 јануари 2021 г.“. Регионален центар за животна средина.
  2. United Nations (2017) Resolution adopted by the General Assembly on 6 July 2017, Work of the Statistical Commission pertaining to the 2030 Agenda for Sustainable Development (A/RES/71/313)
  3. United Nations (2017) HLPF Thematic Review of SDG , New York
  4. „Goal 1: No Poverty“. United Nations Development Programme (UNDP). Посетено на 17 September 2020.
  5. „Decline of Global Extreme Poverty Continues but Has Slowed“. World Bank (англиски). Посетено на 26 август 2020.
  6. „Latin America & Caribbean (excluding high income) | Data“. data.worldbank.org. Посетено на 2020-09-22.
  7. „Goal 1 - End poverty in all it forms,everywhere“. United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Statistics Division. Посетено на 26 август 2020.