Целокоскени риби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Целокоскени риби
Teleostei
Период: ран тријас - денес[1]
Жолт костреш (Perca flavescens)
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Actinopterygii
Инфракласа: Teleostei
Надредови

Osteoglossomorpha
Elopomorpha
Clupeomorpha
Ostariophysi
Protacanthopterygii
Stenopterygii
Cyclosquamata
Scopelomorpha
Lampridiomorpha
Polymyxiomorpha
Paracanthopterygii
Acanthopterygii

Целокоскени риби (науч. Teleostei) — една од трите инфракласи во класата зракоперки (Actinopterygii). Оваа широко распространета група, која настанала во Тријас[1], вклучува 20000 рецентни видови распределени во околу 40 реда. Всушност, повеќето денешни риби се членови на оваа група.[2] Другите две инфракласи (Holostei и Chondrostei) се парафилетски.[3]

Општи одлики[уреди | уреди извор]

Целокоскените риби поседуваат подвижна горна вилица (maxilla) и премагзила, како и измени во соодветните вилични мускули. Овие измени им овозможуваат на телеостеите да ги испакнат своите вилици нанадвор.[3][4] Опашната перка е хомоцеркна, што значи дека нејзиниот горен и долен дел се речиси еднакви по големина. ‘Рбетот завршува со опашна педункула, со што овие риби се разликуваат од оние кај кои тој завршува во горниот лобус (дел) на опашната перка.[3]

Систематика и еволуција[уреди | уреди извор]

Osteoglossum bicirrhosum.
Анциструс
(Ancistrus dolichopterus).
Synodus intermedius.
Гренадир (Macrouridae sp.).
Myripristis jacobus.
Rhinecanthus rectangulus.

Првите фосили од целокоскени риби датираат од раниот Тријас. Телеостеите се најчесто поделени на дванаесет надреда кои ги содржат следните постоечки редови:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Palmer, Douglas (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric animals. London: Marshall Editions Developments Ltd. ISBN 3-8290-6747-X.
  2. Miller, Stephen, and John P. Harley. Zoology, Seventh Edition, pg 297. McGraw-Hill Higher Education. New York, 2007.
  3. 3,0 3,1 3,2 Benton, Michael J. (1990). Vertebrate Paleontology. London: Chapman & Hall. ISBN 0-412-54010-X.
  4. Ben Waggoner (1995-07-17). „Telostei“. Museum of Paleontology, University of California, Berkeley. Посетено на 2006-06-08.
  5. In ITIS, Gobiesociformes is placed as the suborder Gobiesocoidei of the order Perciformes.
  6. In Nelson and ITIS, Syngnathiformes is placed as the suborder Syngnathoidei of the order Gasterosteiformes.