Цветко Димитровски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Цветко Ников Димитровски ( 1925 во Скопје1945 во Срем, Хрватска) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

По завршување на основното училиште имал желба да го продолжи образованието но, материјалните услови не му го овозможиле тоа. Затоа изучил занает и работел како кондураџија. По ослободувањето на Скопје, на 15 ноември 1944 година стапил во прославената Третта македонска ударна бригада. Со неа минал повеќе места во Македонија и јужна Србија, учествувајќи во разбивање на заостанатите балистички банди. Со Бригадата заминал во Земун, каде во тек на три месеци посетувал воено-политичка настава. Таму се истакнал со својата совесност и упорност. Потоа учествувал во пробивот на Сремскиот фронт, кога единиците на Југословнската Армија незадржливо започнале да напредуваат, тој загинал во една од жестоките борби на Срем.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 55. На |first= му недостасува |last= (help)