Цао Цао

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација на Цао Цао

Цао Цао бил генерал и државник и претпоследен канцелар во источната Хан династија кој станал голем поглавар во текот на своите конечни години во античка Кина. Во 204 година го контролирал северниот дел на Кина кој под неговиот син станал кралство Веи.

Цао Цао бил поет. Зачувани се 24 негови песни. Во познатата негова песна „Гледајќи го синото море“ на едноставен јазик опишува величествен сцена, со тоа, тоа е прва кинеска песна во која пејзажот е главен мотив. Цао Цаовата поезија, во која многу се придава значење за уметничката вредност на песната, придонела за развој на поезија која е напишана од страна на образовани луѓе.

Заедно со неговите синови Цао Пи, Цао Џи, они заеднички се познати како „Три Цао“ во поезијата.