Хустинската хроника

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хустинската хроника е хроника од 17 век, која детално ја прикажува историјата на Украина до 1598 година. Најверојатно е напишано од Захарија Копистенски.[1]

Хустинската хроника ги опфаќа односите на Украина со Големото Московско Кнежевство и Големото Војводство Литванија, влијанието на Турците и Татарите и потеклото на Козаците. Завршува со воведувањето на Грегоријанскиот календар (1582) и Брестовската унија (1596).[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • источнословенски летопис

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Velychenko, Stephen (1992). National History as Cultural Process: A Survey of the Interpretations of Ukraine's Past in Polish, Russian, and Ukrainian Historical Writing from the Earliest Times to 1914. CIUS Press. стр. 144. Посетено на 24 February 2022.
  2. „Hustynia Chronicle“. Internet Encyclopedia of Ukraine. Canadian Institute of Ukrainian Studies. Посетено на 24 February 2022.