Хуе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панорамски поглед кон градот

Хуе е мало гратче во северен Виетнам.

Познато е за време на маскарите кои таму ги извршија комунистите во времето кога се водеше Виетнамската војна.

Масакрите во Хуе се едни од најкрвавите во современата историја, бидејќи за многу кус период се убиени околу 3000 луѓе, многу се мачени, некои се закопувани живи, и се применувани нехумани методи како што се „капењето со пијавици“ и сл. Сепак, за овој масакр постојат и конспиративни теории кои велат дека комунистите никогаш не кренале рака на населението, а најдените гробници и останки се дело на американската пропаганда која не бирала средства.