Хромофор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемиската структура на бета-каротинот. Единаесетте конјугирани двојни врски кои го сочинуваат хромофорот на молекулата се означени со црвена боја.

Хромофор е дел од молекулата одговорна за нејзината боја.[1] Молекулата апсорбира одредени бранови должини на видливата светлина, а останатите бранови должини ги пропушта или рефлектира што се забележуваат како нејзина боја.

Халохромизам[уреди | уреди извор]

Халохромизам се случува кога една супстанца ја менува бојата во зависнност од pH на средината.

Наводи[уреди | уреди извор]