Христо Калајџиев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Роден 28 август 1886
Ениџе Вардар, Османлиска Империја
Починал 26 април 1964
Софија, НР Бугарија

Христо Калајџиев бил раководен деец на македонското револуционерно движење и на БКП. Во 1919 година бил член на БКП задолжен да дејствува меѓу македонската прогресивна емиграција и македонското население во Пиринскиот дел на Македонија. Бил апсен, затворан, и интерниран во концентрациони логори. Постоењето на македонската нација го сметал за факт. По Резолуцијата на Информбирото (1948) наполно се солидаризира со големодржавната политика на БКП.