Прејди на содржината

Христо Волканов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Христо Волканов
Роден 9 март 1874
Песочница, Битолски Вилает, Османлиско Царство
Починал 21 октомври 1905(1905-10-21) (возр. 31)
Битола, Битолски Вилает, Османлиско Царство

Христо Стојанов Волканов — македонски просветен деец и револуционер, деец на ВМРО.

Животопис[уреди | уреди извор]

Волканов е роден во 1874 година во селото Песочница, во околината на Лерин. Тој е брат е на Константин Волканов. Во 1897 година завршил во машката гимназија во Солун, а во 1901 година Физико-математички факултет на Софискиот универзитет и станал учител во Сер. Се приклучил кон ВМРО и од 1902 до 1903 година бил член на Серскиот окружен револуционерен комитет[1]. Добил место и како учител во Битола, каде во октомври 1905 година бил кукавички убиен од грчки терорист на излегување од куќниот праг. Како одговор на неговата смрт ВМРО ги убива претставниците на грчкиот комитет Тирче Танти и Михаил Папајани. Имал еден син со Ангелина Топалова, синот Христо Светиев род. Волканов. По смртта на Христо Волканов, браќата на Ангелина (која била од голема фамилија од Дебар, со потекло од Пешкопеја, денешна Албанија) ја мажат за Тодор Светиев, трговец од Битола чија жена починала на породување.[2][3]

Родословие[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Аспасија
 
Тодор Светиев
(ок. 1880 - ок. 1946)
 
Ангелина Топалова
(ок. 1886 - ок. 1954)
 
Христо Волканов
 
Евлогиј
(1878 - 1913)
 
Сотир Светиев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Никола Пепељугов
 
Викторија
 
Борис
(1903 - ок. 1986)
 
Стефан
(1911 - ок. 1946)
 
Методи
(1920-1996)
 
Христина
(р. 1914)
 
Христо
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лили Лазаревска
 
Павлина Шкрља
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Илюстрация Илинден, бр.139, стр. 2.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 28.
  3. Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993, стр. 52.