Христијанството во средниот век

Од Википедија — слободната енциклопедија
Браќата Кирил и Методиј го носат христијанството кај словенските народи

Христијанството во средниот век ја опфаќа историјата на христијанството од падот на Западното Римско Царство (околу 476г.) до падот на Цариград (1453), што обично се презема за да се заврши крајот на средниот век во Историјата на Европа.

Во античката Пентархија на христијанството, пет патријарси држеле посебен углед:Рим, Цариград, Ерусалим, Антиохија и Александрија. Престижот на повеќето од овие гледања зависи делумно од нивните апостолски основачи или во случајот Византија / Цариград, дека тоа било новото место на континуираното источно римско или византиско царство. Овие патријарси се сметале себеси за наследници на тие апостоли. Покрај тоа, сите пет града биле рани центри на христијанството.

Христијанството во раниот среден век[уреди | уреди извор]

Раниот среден век започнал со слабеење на последниот западен римски император во 476 година, за да биде проследен од варварскиот крал Одоакар до крунисувањето на Карло Велики како „Царот на Римјаните“ од папата Лав III во Рим на Божиќ, 800 г. На Исток, римското царско владеење продолжило во периодот кога историчарите сега го нарекуваат Византиско Царство. Дури и на Запад, каде империјалнатаполитичка контрола постепено се намалувала, римската култура продолжила и долго после тоа; така историчарите денес претпочитаат да зборуваат за „трансформација на римскиот свет“ отколку за „пад на Римската Империја“. Доаѓањето на раниот среден век бил постепен и често локализиран процес со кој, на Запад, руралните области станале моќни центри, додека урбаните области ослабнале. Со муслиманските инвазии од седмиот век, западните (латинските) и источните (грчки) области на христијанството започнале да заземаат карактеристични форми. Додека на Исток Црквата ја одржувала својата сила, на Запад епископите од Рим (т.е. Папите) биле принудени да се прилагодат побрзо и флексибилно на драстично менливите околности. Особено со оглед на тоа што епископите од Исток одржувале јасна верност кон источниот римски цар, епископот на Рим, додека одржувале номинална верност кон Источниот император, бил принуден да преговара за нежни рамнотежи со „варварските владетели“ на поранешните западни провинции. Иако останувал поголем бројот на христијани на Истокот, развојот на Западот ќе постави основа за големи случувања во христијанскиот свет во текот на подоцнежните векови