Христијанството во Иран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ерменската православна катедрала Ванк од Исфахан (завршена во 1664 година) е остаток од ерата на Сафавид.

Присуството на разните облици на Христијанство во Иран има долга историја, иако секогаш било малцинска религија, засенета од другите религии - Зороастријанизмот во минатото и Шиитскиот Ислам денес. Како и да е, иранските Христијани одиграле круцијална улога во историјата на христијанството.

Главни деноминации[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Сегашна состојба[уреди | уреди извор]

Поради социо-економските и политички притисоци во годините после Иранската револуција (како и евидентната дискриминација и егзодус) голем број на ирански Христијани емигрирале, и тоа најмногу во САД, Канада и Западна Европа. Тоа довело во 2000 година во Иран само 0,4% од популацијата да се определи како христијанска, за разлика од 1975 кога во Иран имало 1,5%.

Значи, и покрај долгата традиција која христијанството ја има во Иран, поради неговата блискост со западноевропските идеали (според водечките исламски политичари), претставници на црквите се гонети. Најпластичен пример за ова е смртта на Haik Hovsepian Mehr - епископ на Jamiat-e Rabbani во 1994, или Ghorban Tourani - пастор на независна евангелистичка Црква, како и држењето во заточеништво на hamid Pourmand кое предизвикува меѓународни загрижувачки реакции. Тоа пред сè се должи на фактот дека дури повеќе од 80% од верниците на овие цркви се преобратени од Исламот.