Прејди на содржината

Христијански феминизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Женскиот центриран приказ на Христовото раѓање

Христијанскиот феминизам е еден аспект на феминистичката теологија кој има за цел да ја унапреди и разбере рамноправноста меѓу мажите и жените морално, социјално и духовно од христијанска перспектива. Христијанските феминисти тврдат дека придонесите од страна на жените се неопходни за целосно разбирање на христијанството.[1] Христијанските феминисти веруваат дека Бог не дискриминира врз основа на биолошки утврдени одлики како што се полот и расата.[2] Проблемите кои тие ги опфаќаат се ординацијата на жените, машката доминација во христијанскиот брак, признавањето на еднаквите духовни и морални способности, репродуктивните права, и потрагата по женското божество.[3][4][5][6] Христијанските феминисти често ги имаат предвид учењата на другите религии и идеологии како и библиските докази.[7]

Терминот Христијански егалитаризам често се користи од страна на оние кои се залагаат за полова еднаквост и правичност меѓу христијаните, но не сакаат да имаат врски со феминистичкото движење.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Harrison, Victoria S. "Modern Women, Traditional Abrahamic Religions and Interpreting Sacred Texts." Feminist Theology: The Journal of the Britain & Ireland School of Feminist Theology 15.2 (2007):145-159.
  2. McPhillips, Kathleen. "Theme: Feminisms, Religions, Cultures, Identities." Australian Feminist Studies 14.30 (1999).
  3. Daggers, Jenny. "Working for Change in the Position of Women in the Church." Feminist Theology: The Journal of the Britain & Ireland School of Feminist Theology 26 (2001)
  4. McEwan, Dorothea. "The Future of Christian Feminist Theologies--As I Sense It: Musings on the Effects of Historiography and Space."
  5. McIntosh, Esther. "The Possibility of a Gender-Transcendent God: Taking Macmurray Forward." Feminist Theology: The Journal of the Britain & Ireland School of Feminist Theology 15 (2007): 236-255.
  6. Polinska, Wioleta. "In Woman's Image: An Iconography for God." Feminist Theology 13.1 (2004):40-61
  7. Clack, Beverly. "Thealogy and Theology: Mutually Exclusive or Creatively Interdependent? Feminist Theology: The Journal of the Britain & Ireland School of Feminist Theology 21 (1999):21-38.
  8. Groothuis, Rebecca M., Ronald Pierce and Gordon Fee eds. "Feminism Goes to Seed."www.christianethicstoday.com/CET/CET/CETJournal.pdf Feminism Goes to Seed]