Христијани

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Христијанин)
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот
Христијанство

Христијански крст

Историја на христијанството
Исус од Назарет
Раѓање · Крстење
Распнување· Воскреснување
Велигден

Рано христијанство
Апостолите
Милански едикт · Екуменски совет

Среден век
Голема шизма
Крстоносни војни
Реформација

Свето Тројство
Господ-Отецот
Христос-Синот
Светиот Дух

Христијанска теологија
Црква
Христијанско богослужение
Божествена благодат · Спасение
Проповед на планината
Десет Божји заповеди

Библијата
Стар Завет
Нов Завет
Апокрифи

Христијански звања

Католицизам
Римокатолицизам · Англикализам
Независни· Стар католизам

Источно христијанство
Православие · Древноисточни цркви
Асириска црква

Протестантство
Лутеранство · Калвинизам · Методизам
Анабаптизам · Баптизам · Адвентизам
Евангелизам · Свето движење
Пентекостализам

Антитринитаризам
Јеховини сведоци
Движење за подоцнежните светци
Унитаријанизам
Христоделфијани
Единствен Пентекостализам

Христијани е назив за големата група на припадници на христијанската религија. Заедничко за сите припадници на христијанството е верата во Исус Христос од каде и доаѓа зборот христијанин, но помеѓу христијаните постојат поделби во практицирањето и деталите во верувањата кои не ретко во историјата биле повод за крвави војни и погроми.

Христијаните како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Христијаните се јавува како тема во некои дела од уметноста и популарната култура, како:

  • „Гордиот христијанин“ - песна на арапскиот поет Ал-Ахтал.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 21.