Хори

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хори, Ори или Хорај (грчки: Ὧραι) — божици на времето и на годишните времиња во старогрчката митологија. Во Атина, особено биле обожавани две: Тало (цветна) и Карпо (плод). Во уметноста, најчесто биле претставувани како убави девојки со убави коси и со плодови во рацете.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 226.