Прејди на содржината

Хомбург (шума)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Релјефна карта Хомбург, Елфас, Холцберг, Амцберге

Хомбург шума (германски: Homburgwald или само Хомбург), исто така познат како Ридови Хомбург (Homburger Berge ) — планинска област на 406,1 м над нивото на морето, во северната германска држава Долна Саксонија.

Географија

[уреди | уреди извор]

Хомбург се наоѓа во областа на округот Холцминден на источните крила на централната линија од Везерско Средногорје помеѓу височините и гребените на Хилс на североисток, Елфас на исток, Холцберг на југ, Амтсберг на југ-југоисток, Шулинг на југ, Бургберг на југозапад и Воглер на северозапад. Се наоѓа помеѓу градовите Ешерсхаузен на север и Штатолдендорф на југ. Дел од федералниот автопат Б 64 од Ешерсхаузен до Ајнбек минува покрај него на запад, север и исток.

Реки и потоци

[уреди | уреди извор]

Реките и потоци во и околу Хомбург вклучуваат:

  • Ебер / Форштак (поминува низ Хомбург на југ, притока на Везер)
  • Лен (минува низ Хомбург на север и североисток, притока на Везер)

Споменици

[уреди | уреди извор]

Меѓу местата за посета, вклучувајќи природни и културни споменици во шумата Хомбург се:

На Грубер Хомбург (околу 403 м  надморска височина) стои Хомбург, разурнат замок од чија кула има добар поглед на областа. Исто така вреди да се види е опатија Амелунгсборн која е западно од Хомбург на јужниот раб на Дас Одфелд.