Холтеме

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Холтеме
Извор Харц
Утока Боде
Тек Боде → Зале → Елба → Северно Море
Земји во сливот Саксонија-Анхалт во Германија
Должина 47 км км
Надм. вис. на изворот 743 м м
Надм. вис. на устието 97 м м
Сливно подрачје 271 км² км2

Холтеме е 47 километри долга притока на реката Боде во Саксонија-Анхалт, Германија.

Извира од планините Харц на источниот дел на Брокен, нарекувана во текот на горниот тек како Штајнерне Рене, стрмен поток со гранитки карпи, тече низ Хасероде, Вернигероде и поминува низ нивните села Минслебен и Зилштет, низ Деренбург и Халберштат и се влева во Боде.

Во Вернигероде не далеку од западната порта, Цилирбах, кој е исто така познат и како Flutrenne, се влева во Холтеме.

Steinerne Renne во горниот тек на Холтеме