Холмоарна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Холмоарна (шведски, буквално островските острови) е островска група во стеснувањата на Кваркен во Ботниски Залив помеѓу Шведска и Финска. Островите се дел од општината Умео во округот Вестерботен. Островите имаат 75 жители преку целата година и најголеми острови се Холмон, Онгесон, Гросгрунден, Холмогад и Лила и Стора Фједерг. Големи области на островите се издвоени како природни резервати.

Главниот пат што ги поврзува Холман и Анжесан.

Природа и географија[уреди | уреди извор]

Брегот на островот Холман со копното што се прикажува како тесна линија на хоризонтот

Островите се наоѓаат во стеснувањата Нора Кваркен помеѓу Батниското Море на југ и Ботнинскиот залив на север. Природата на Холмоарна е доста разновидна со области покриени со шума, мочуришта и езера, а островите имаат богат птичји свет. Природниот живот на островите е толку посебен што целиот Холмагад, Стора Фједерег и Гросгрунден, скоро целиот Енгесон и источната половина на Холмон и сите води околу нив се заштитени како природен резерват од 1980 година, патем најголемиот островски природен резерват во Шведска.

Многу од езерата и базените на Холмоарна се поранешни заливи и доливи кои биле отсечени од морето поради порастот на основната копнена маса за околу 8,5мм (прибл. ⅓ ") секоја година. Страндбјергет, највисоката точка на островите на 25,83 метри надморска височина, се наоѓа на северниот крај на Холмон.

Холмон[уреди | уреди извор]

Холмон (Вестброботски Холмоин) е главниот остров на групата и е уште во голема мера покриен со смрека шума. На сочувани главната селото Холмо Би е опкружен со отворени полиња одделени со тесен бендови на шума и камени ѕидови со повремени куп расчисти карпи.Главниот дел на Холмо Би бил изграден заедно со Хален ескер, а околу 20 фарми се граничат со патот што води на југ преку култивираното копно. Во селото има црква и основно училиште како и противпожарна станица и трговска задруга која нуди намирници, алкохолни пијалоци и бензин, како и аптекар, библиотека и поштенски услуги.

Село Бивикен со жолт траект надесно и Музеј на бродови лево

Селото Бивикен на северозападниот врв на Холмон е домаќин на објектите на ферибот и марина на островите. Тука се наоѓа и Музејот на бродови, како и туристички информативен центар, ресторан, плажа за капење и младинскиот хостел Холмогорден. Бергуденс фирплатс е локалитет 3 километри (9,843ст) југозападно од Бивикен со спортски светилник од 1896 година и кабини на некои чувари на светилници сега претворени во хостел. Гедбексундет ("Јебексундет" на локален дијалект) е звук сместен на југоисток од Холмон, кој го одделува од островот Енгесон и нуди сигурно закотвување.

Енгесон[уреди | уреди извор]

Островот Енгесон е малку поголем од Холмон, со многу отсечени доводи, базени и мочуришта од кои порано се сечела трската. Патот што води од Бивикен, преку Холмо Би, завршува во близина на Гросгруден, на јужниот крај на Енгесон.

Гросгрунден[уреди | уреди извор]

Гросгрунден (од старонордиски grjót што значи „карпа“ и грунд што значи „дно“) некогаш била област со опасни карпести плитки, но поради пост-глацијалниот скок, сега е соодветен остров опкружен со далечни островчиња.

Стора Фједерег[уреди | уреди извор]

Островче североисточно од Холмон со светилник, центар за заштита на птици и хостел. Островот е важна точка за одмор за птиците преселници на пат кон Азија и Африка. Јужната половина на островот има голем број антички камени ознаки обликувани во форма на лавиринти и рози со компас, од времето кога Стора Фједерег била рибарска и запечатувачка основа. Во резиденцијата на поранешниот чувар на светилници сега се наоѓа младински хостел.

Холмогад[уреди | уреди извор]

Холмогад, одделен од Гросгрунден со звукот на Гадстромен, го формирал најјужниот врв на островите Холмоарна. Островот е најпознат по светилникот наречен Холмогад кој датира од 1770 година. Целиот остров бил воено стрелиште од 1940 година, кој неодамна бил демонтиран.

Клима[уреди | уреди извор]

Шведската метеоролошка служба СМХИ работи со метеоролошка станица во Холмон. Локалната клима е многу под влијание на морето и како резултат на тоа е морски тип на влажен континентален климатски режим со температури слични на крајбрежните области на Њуфаундленд во Канада, но со помалку снег и врнежи. Може да се опише како најсеверната континентална зона во светот според класификацијата Копен поради постудените зими од Атлантската Норвешка и потоплите септември од помалку морските внатрешни области.

Историја[уреди | уреди извор]

Островите биле домаќини на риболовците од моментот кога првите острови ја скршиле површината на морето околу почетокот на христијанската ера.

 • Околу 1300 година, сезонските ловци и рибари, наводно, прво се населиле постојано на островите. Оваа претпоставка е поткрепена со голем број топоними пронајдени на островите.
 • Во 1543 година кралот Густав Васа започнува со оданочување на земјоделските жители на Холмоарна. На островите во тој момент биле пронајдени седум фарми.
 • Во 1698 година на поштата на Умео и било наредено да се носи поштата наменета за Финска, пренесена преку Кваркен од жителите Холмоарна секогаш кога дозволувале временските услови.
 • Во 1717 година, Холмон бил ограбен од Русите.
 • во 1760 година, првиот светилник на стеснувањето на Кваркен бил изграден на Холмогад.
 • Во 1802 година била изградена првата црква на Холмон, наречена Елена Елизабета.
 • Во 1838 година бил изграден сегашниот светилник на Холмогад.
 • Во 1860 година, шведскиот парламент на Риксдаг изгласал ослободување на земјоделското население од должноста да пренесува пошта преку Кваркен.
 • Во 1891 година, црквата Елена Елизабет станала преполна и нова црква е дизајнирана од Фриц Екерт и изградена на ридот Страндсбергет.
 • Во 1925 година, Холмон е назначен за посебна општина.
 • Во 1930 -тите, редовниот сообраќај на траекти бил воспоставен помеѓу Холмон и Остнес во континентална Шведска.
 • Во 1956 година копното пристаниште на ферибот е преместено во Норфјерден.
 • Во 1957 година, црквата на Елена Елизабета е преместена во музеј на отворено Гамлија во близина на Умео.
 • Од 1974 година островите се дел од општината Умеа и престануваат да бидат најмалата шведска општина.
 • Во 1980 година, Холмоарна е назначена за природен резерват. Резерватот е најголемиот шведски резерват за морска природа.
 • Во 1983 година, сегашниот траект, наречен Хелена Елизабета, е пуштен во употреба.
 • Во 1984 година, центар за птици е сместен во резиденцијата на поранешниот чувар на светилници на Стора Фједерег.
 • Во 1994 година се одржа првиот народен фестивал Холмон (Висфестивал Холмон).
 • Во 1998 година, беше отворен музејот на бродот Холмон.
 • Во 2001 година беше отворен младински хостел во резиденцијата на поранешниот чувар на светилници на Стора Фједерег.

Култура[уреди | уреди извор]

 • Построден е годишен фестивал во спомен на должноста што со векови им се наметнува на жителите на островите Холмоарна и Бјорко да носат пошта и патници низ Кваркен.
 • Висфестивал Холмон е народен фестивал што се одржува секоја година во јули од 1994 година.

Комуникации[уреди | уреди извор]

Комуникациите помеѓу Бивикен и Норфјерден на копното се вршат бесплатно со траект за автомобили во месеците без мраз или додека бродот е во состојба да го пробие својот пат низ мразот. Откако мразот станува премногу дебел за да се скрши, се користи хидрокоптер, но подложен на провејувачки ветрови, често се заменувало со хеликоптерска служба. Возењето со траект до островите трае приближно 45 минути.

Од време на време Холмослупен, реконструирано рушењето како што некогаш било заеднички должината на брегот на Вестерботен, плови помеѓу Бивкен и Стора Фједерег прифаќање на патници.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]