Хоенвештет-Ланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хоенвештет-Ланд (германски: Hohenwestedt-Land) — поранешна општинска заедница во округот Рендсбург-Екернферде, во Шлезвиг-Холштајн, Германија. Се наоѓала околу општината Хоенвештет, која била седиште на општинската заедница, но не и член на заедницата. Од јануари 2007 година, Хоенвештет-Ланд ја создала општинската заедница Среден Холштајн заедно со општинската заедница Аукруг, Ханерау-Хадемаршен и самиот Хоенвештет. Среден Холштајн станала општинска заедница на 1 јануари 2012 година и општинската заедница Хоенвештет-Ланд била распуштена.

Општинската заедница Хоенвештет-Ланд се состоела од следниве општини:

 1. Берингштет
 2. Грауел
 3. Хајнкенборстел
 4. Јарсдорф
 5. Мецен
 6. Мерел
 7. Нинборстел
 8. Ниндорф
 9. Остерштет
 10. Раде кај Хоенвештет
 11. Ремелс
 12. Тапендорф
 13. Тоденбител
 14. Вапелфелд