Хитлер, последните денови

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хитлер, последните денови (германски: Der Untergang) е германко-италијански филм (историска воена драма) од 2004 година. Во филмот глумат: Бруно Ганц, Александра Марија Лара, Корина Харфух, Улрих Матес, Џулие Келер, Хаино Ферч,Кристијан Беркел, Матијас Хабих и Томас Крестман. Дејството се одвива за време на Берлинската битка во Втората светска војна, кога Германија е на работ на пораз и ги прикажува последните денови на Адолф Хитлер. Таа е заснована на книгите Во внатрешноста на Хитлеровиот бункер на историчарот Јоахим Фест и До конечниот час на поранешниот приватен секретар на Хитлер, Траудл Џунџ.

Главното снимање се одржало од септември до ноември 2003 година, на локации во Берлин, Минхен, и во Санкт Петербург, Русија . Додека филмот е поставен во и околу Фиреербункер, Хиршбигел ги користел приказните на очевидците, мемоарите на преживеаните и други историски извори за време на производството за да го реконструира изгледот и атмосферата на Берлин во 1940 година.

Филмот премиерно бел прикажан на филмскиот фестивал во Торонто на 14 септември 2004 година. Делумно било контроверзно за публиката за прикажување на човечката страна на Хитлер и нејзиното претставување на членовите на Третиот рајх. Подоцна добил широка театарска претстава во Германија под производство на компанијата Константин Филм . Филмот заработил повеќе од 92 милиони долари, добивал поволни критики од критичарите и бил номиниран за најдобар филм на странски јазик на 77-та награда на Академијата . Сцени од филмот, како што е сцената каде што Хитлер покажува бес откако Феликс Штајнер не успеал да ги испочитува неговите наредби, предизвикале серија на интернет-мемиња.

Глумечка екипа[уреди | уреди извор]

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Bischof, Willi, уред. (2005). Filmri:ss; Studien über den Film "Der Untergang". Münster: Unrast Verlag. ISBN 978-3-89771-435-9. Bischof, Willi, уред. (2005). Filmri:ss; Studien über den Film "Der Untergang". Münster: Unrast Verlag. ISBN 978-3-89771-435-9. Bischof, Willi, уред. (2005). Filmri:ss; Studien über den Film "Der Untergang". Münster: Unrast Verlag. ISBN 978-3-89771-435-9. Bischof, Willi, уред. (2005). Filmri:ss; Studien über den Film "Der Untergang". Münster: Unrast Verlag. ISBN 978-3-89771-435-9. (студии за филмот)
  • Fest, Joachim (2004). Inside Hitler's Bunker : The Last Days of the Third Reich. New York: Farrar, Straus, and Giroux. ISBN 978-0-374-13577-5.
  • Fischer, Thomas (2008). Soldiers of the Leibstandarte. J.J. Fedorowicz Publishing, Inc. ISBN 978-0-921991-91-5.
  • Junge, Traudl; Müller, Melissa; Bell, Anthea (2004). Until the Final Hour: Hitler's Last Secretary. New York: Arcade Publishing. ISBN 978-1-55970-728-2.
  • О'Донел, Џејмс П (2001) [1978]. Бункер: Историја на групата на канцелар на Рајх, Бостон: Хофтон Мифлин,   .
  • Vande Winkel, Roel (2007). „Hitler's Downfall, a film from Germany (Der Untergang, 2004)“. Во Engelen, Leen; Vande Winkel, Roel (уред.). Perspectives on European Film and History. Gent: Academia Press. стр. 182–219. ISBN 978-90-382-1082-7. Посетено на 18 April 2009.
  • Richardson, Jay. „Interview with director Oliver Hirschbiegel“. Future Movies.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]