Прејди на содржината

Хипокористик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хипокористик[1][2] — галовно име, варијанта на име или друг збор што се користи од милост кон личност што ни е драга[3] . Овој збор е изведен од грчкиот збор ὑποκορίζεσθαι (), што значи „да се игра со дете, да се тепа“[4]. Хипокористиците се одликуваат со одредена деформација на зборот и често се апокопирани облици на целосни имиња или деминутиви, иако тие може да имаат различна етимологија од основниот збор (на пр. Пепе е хипокористик од шпанското име Хосе, или Пако од Франциско). Хипокористиците се кратенки и модификации на сопствените имиња во семејниот говор.

Образување хипокористици[уреди | уреди извор]

Хипокористиците се образуваат на три начини:

  1. Скратување на сопствените имиња (Владимир — Владо)
  2. Имитација на детски говор (Драгана - Гага)
  3. Додавање деминутивни наставки (Мила — Милица)

Наводи[уреди | уреди извор]