Хипокалемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хипокалемија
ЕКГ на пациент со серумска концентрација на калиум од 1.1 meq/l.
СпецијалностИнтензивна медицина
КомпликацииКардијален застој[1]
ПричинителиДијареа, лекови како фуросемид и стероиди, дијализа, дијабетес инсипидус, хипералдостеронизам, хипомагнеземија, недоволен внес преку исхраната[1]

Хипокалемија е ниско ниво на калиум (K+) во крвниот серум.[1] Умерено ниски нивоа на калиум вообичаено не предизвикуваат симптоми.[2] Симптомите може да вклучуваат чувство на замор, грчеви во нозете, слабост и констипација.[1] Ниското ниво на калиум исто така го зголемува ризикот од абнормален срцев ритам, кој често е премногу бавен и може да предизвика кардијален застој.[1][2]

Причини за хипокалемија се повраќање, дијареја, лекови како фуросемид и стероиди, дијализа, дијабетес инсипидус, хипералдостеронизам, хипомагнеземија, и недоволен внес со исхраната.[1] Нормалните нивоа на калиум се движат помеѓу 3,5 и 5,0 mmol/L (3,5 и 5,0 mEq/L), додека нивоа под 3.5 mmol/L се дефинираат како хипокалемија.[1][3] Состојбата се класифицира како сериозна кога нивоата на калиум се пониски од 2,5 mmol/L.[1] Ниско ниво на калиум може да биде суспектно врз основа на електрокардиограм (ЕКГ).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Soar, J; Perkins, GD; Abbas, G; Alfonzo, A; Barelli, A; Bierens, JJ; Brugger, H; Deakin, CD; Dunning, J; Georgiou, M; Handley, AJ; Lockey, DJ; Paal, P; Sandroni, C; Thies, KC; Zideman, DA; Nolan, JP (October 2010). „European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010 Section 8. Cardiac arrest in special circumstances: Electrolyte abnormalities, poisoning, drowning, accidental hypothermia, hyperthermia, asthma, anaphylaxis, cardiac surgery, trauma, pregnancy, electrocution“. Resuscitation. 81 (10): 1400–33. PMID 20956045.
  2. 2,0 2,1 Zieg, J; Gonsorcikova, L; Landau, D (July 2016). „Current views on the diagnosis and management of hypokalaemia in children“. Acta Paediatrica. 105 (7): 762–72. PMID 26972906.
  3. Pathy, M.S. John (2006). „Appendix 1: Conversion of SI Units to Standard Units“. Principles and Practice of Geriatric Medicine. 2 (4.. изд.). Chichester: Wiley. стр. Appendix. doi:10.1002/047009057X.app01. ISBN 9780470090558.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори