Прејди на содржината

Химера (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Химера претставена на црвено фигурална Апулијанска чинија, ок. 350-340 г.п.н.е

Химера (грчки: Χίμαιρα) - суштество од старогрчката митологија, составено од делови на неколку различни животни, кое исфрлало оган од устата, а живеело во Ликија, Мала Азија. Во „Илијадата“ (VI, 181), Хомер го опишува како комбинација на лав (однапред), змеј (одназад) и коза (во средината).[1]

Химерата како тема во уметноста и во популарната култура

[уреди | уреди извор]

Химерата се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 138.
  2. Јован Дучић, Сабрана дела II, Песме љубави и смрти. Београд: Народна просвета (без дата), стр. 10-11.
  3. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 19-20.
  4. YouTube, Bad Religion - Chimaera ( With Lyrics ) (пристапено на 13.1.2017)